szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A CBA vevő lenne a Profi, a Cora és a Match hálózatára, ha a tulajdonos Louis Delhaize csoport valóban megszabadulna magyarországi érdekeltségeitől - írja a Magyar Nemzet.

A CBA kommunikációs igazgatója a Magyar Nemzet számára megerősítette: a CBA komolyan elgondolkodna a Profi, Cora, Match-hálózat megvásárlásán, ha kiderülne, hogy nem piaci pletykáról van szó, és valóban eladósorba kerülne a francia–belga kézben lévő három üzletlánc. Fodor Attila szerint fontos lenne a hazai kézben lévő élelmiszer-kereskedelem arányának növelése, mert az jelentősen elmarad a Nyugat-Európában szokásostól.

A kommunikációs igazgató kijelentéseit erősítik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének múlt héten, az európai kereskedelem napján elhangzott szavai is. Parragh László a multik szemére vetette, akad olyan bolthálózat is, ahol a magyar termékek aránya összesen 15-20 százalékot tesz ki - írja a lap, amely szerint  egy esetleges felvásárlás "nagyban javítaná a magyar élelmiszer-termelők pozícióját, ugyanis a hazai láncok multinacionális vetélytársaiknál több hazai terméket vásárolnak". 

A CBA-cégcsoport tavaly Budán,az Alagút utcában nyitott üzlethelységet, ahonnan a korábbi üzemeltető Matchot szorította ki a fideszes többségű I. kerületi önkormányzat segédletével, majd a nyitás után Nagy Gábor Tamás polgármester azzal az előterjesztéssel állt elő, hogy a CBA bérleti díját – az üzlet esetében két, a raktárhelyiségnél öt évre – csökkentse felére az önkormányzat - írta a HVG.

A CBA vezetése egyébként anyagilag is támogatta a Fidesz választási kampányát, azt pedig többször kifejtették, hogy a hazai kiskereskedelmi üzletláncok arányát alacsonynak tartják és emelnék.

A cégcsoportól nemrég a hvg.hu-írta meg, hogy az első fokon csempészésért hét évre ítélt Földesi-Szabó László vezette, korábban titkosszolgálati kötődéssel is bíró Egymásért Egy-Másért Alapítvány  2006-ban mintegy 400 millió, 2007-ben 270 millió forintos támogatáshoz jutott a CBA-cégcsoport több tagjától is. Az ítélet és az ügyben folyó eljárások miatt legalábbis kérdéses helyzetű cégcsoport egyik vezetője, Baldauf László október 23-a alkalmából magas állami kitüntetésben részesült.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Biden rendeleteket hozott a járvány megfékezésére

Radar360: Biden rendeleteket hozott a járvány megfékezésére

Gulyás: Csak az a háziorvos kapja meg a teljes béremelést, aki szoros praxisközösséget vállal

Gulyás: Csak az a háziorvos kapja meg a teljes béremelést, aki szoros praxisközösséget vállal

Szerbiában kitűzőkkel igyekeznek népszerűsíteni a Covid-oltást

Szerbiában kitűzőkkel igyekeznek népszerűsíteni a Covid-oltást