szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem lassul a lejtőn az európai újautó-piac. Az elmúlt év utolsó hónapjában 6,4 százalékkal kelt el kevesebb autó, mint egy évvel korábban.

A tavalyi évben 1,7 százalékkal szűkült az európai autópiac − ezzel 2011 már a negyedik egymás követő olyan év volt, amelynek során kevesebb járművet adtak el, mint a megelőző évben  − derül ki az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) a NAPI Gazdaság által ismertetett adataiból. A nagy nyugat-európai országok közül csak Németországban bővültek az eladások, közel kilenc százalékkal. Franciaországban több mint kettő, Nagy-Britanniában 4,4, Olaszországban 11, Spanyolországban 17,7 százalékkal estek az eladások.

A legnagyobb európai autógyártó, a Volkswagen megerősítette vezető pizícióját, egy százalékponttal, 23 százalék fölé növelte piaci részesedését, míg a Peugeot-Citroëné, a Renault-é és a FIAT-é csökkent, az Opel és Ford minimális lemorzsolódást szenvedett el. A két koreai márka, a Hyundai és a Kia együtt 670 ezer autót értékesít, amivel a Daimlert és a Toyotát megelőzve a 8. helyen állhatnának. A Suzuki eladásai közel 10 százalékkal, 166,5 ezer autóra estek Európában.

Németországban 3,173 millió, Franciaországban 2,251 millió, Nagy-Britanniában pedig 1,941 millió új autót adtak el 2011-ben. A visegrádi országok közül Lengyelországban több mint 12 százalékkal csökkentek az értékesítések, Csehországban 2,4, Szlovákiában 6,5, Magyarországon 3,7 százalékkal bővült a piac. Ötmillió lakosú szomszédunknál így is jóval több − 68 ezer autó − kelt el, mint a 45 ezres magyar piacon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Őrizetbe vették a ferencvárosi késelés gyanúsítottjait

Őrizetbe vették a ferencvárosi késelés gyanúsítottjait

Megszólalt az Újpesten megkéselt rendőr: "Nagyon köszönöm a kiállást mellettünk!"

Megszólalt az Újpesten megkéselt rendőr: "Nagyon köszönöm a kiállást mellettünk!"

Az eddigi legsprituálisabb dalával jelentkezett a Belau – premier a hvg.hu-n

Az eddigi legsprituálisabb dalával jelentkezett a Belau – premier a hvg.hu-n