szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Napokon belül elrendelheti a bíróság a Malév felszámolását, ha döntés születik a légitársaság fizetésképtelenségéről - közölte Varga Jenő, a működését február 3-án beszüntető cég rendkívüli vagyonfelügyelője.

A Malév-felszámolás előkészületeiről a vagyonfelügyelő azt mondta, hogy a bíróság meghallgatja a vagyonfelügyelőt, a kezdeményező hitelezőt és az adóst, utána mondhatja ki a felszámolást. A felszámolásban a cél az összes vagyonelem értékesítése a hitelezők minél teljesebb mértékű kielégítése érdekében, stratégiailag kiemelt vállalkozás esetében egyúttal az, hogy lehetőleg működőképesen kerüljenek értékesítésre a vagyonelemek - mondta Varga Jenő. 

Arra, hogy meghívásos pályázaton vagy nyilvános eljárásban értékesítenek vagyonelemeket, csak azok felmérését követően lehet választ adni. A jelenlegi különleges eljárásban a csődtörvény a szokásosnál jóval nagyobb mozgásteret ad a felszámolónak ennek eldöntésében - tette hozzá.

A felszámolási eljárásban a kielégítési sorrend a szokásos: először például a munkavállalók juttatásait kell kifizetni, ezt követően a garanciával rendelkező hitelezőket és csak a sor végén a részvényeseket, tulajdoni hányaduk arányában. A Malév kisebbségi, 5 százalékos tulajdonosa a Vnyesekonombank, az orosz hitelintézet korábban finanszírozta is a légitársaságot. A felszámolásban a kielégítés mértékét még nem lehet megmondani, arról csak a tevékenység számviteli lezárása és a felszámolási körbe vonható vagyon felmérése után lehet nyilatkozni - hangsúlyozta Varga Jenő.

A Malév összes kötelezettsége február elsején meghaladta a 120 milliárd forintot, beleértve a kisebbségi tulajdonos, az orosz Vnyesekonombank 120 millió euró követelését. A kötelezettségekből összesen 25 millió euró a lejárt szállítói tartozás, ebből a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airportnak 14 millió euróval tartozik a Malév. 

A Malév vagyonából a vezérigazgató gazdasági döntése és a vagyonfelügyelő engedélye alapján lehet értékesíteni. Ilyen eddig nem történt, kevés az eladható vagyonelem - fűzte hozzá Varga Jenő. "A Malév eszközértéke elenyésző a kötelezettségeihez képest" - tette hozzá. A leányvállalatokat a vagyonfelügyelet és a felszámolás nem érinti. Varga Jenő lehetségesnek nevezte egy új nemzeti légitársaság létrehozását. A magántulajdonú társaság finanszírozását úgy kell megteremteni, hogy összeegyeztethető legyen a piaci működéssel - tette hozzá. Úgy vélte, hogy több hónap kell egy, a Malév méreteinél kisebb légitársaság alapításához. Az idő múlásával egyre nehezebb létrehozni egy ilyen légitársaságot, és "az idő múlása már évekkel ezelőtt elkezdődött" - jegyezte meg a vagyonfelügyelő. 

A Malév márkanévről elmondta: az az MNV Zrt. egyik leányvállalata, a Malév Vagyonkezelő Kft. tulajdonában van. A Malév Zrt. jelenleg szerződés alapján használja a márkanevet, ezért annak értékesítéséről nem dönthet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
156 koronavírusos beteg hunyt el, 6819 új fertőzöttet találtak

156 koronavírusos beteg hunyt el, 6819 új fertőzöttet találtak

Hiába kaptak saját idősávot, a vártnál sokkal több idős jár zsúfolt boltokba délután

Hiába kaptak saját idősávot, a vártnál sokkal több idős jár zsúfolt boltokba délután

Négy forgatókönyvet készít az UEFA arról, hány nézőt engedhetnek be az Eb meccseire

Négy forgatókönyvet készít az UEFA arról, hány nézőt engedhetnek be az Eb meccseire