Legtöbbnyire csak a béren kívüli juttatások rovására tudták a mikro-, illetve kkv-cégek végrehajtani az elvárt béremelést. A vasútnál részben lezárultak a tárgyalások, az élelmiszeriparban a multik gyakorlatilag teljesítették az elvárt emelést.

A cégek 60-65 százaléka már döntött ugyan az elvárt emelés teljesítéséről, de csak kevés vállalkozásnál zárultak le a helyi bértárgyalások, ahol a bérekről és a cafeteriáról is megállapodtak a felek, és még kevesebb olyanról tud az MSZOSZ elnöke, ahol valódi bérfejlesztésről is szó esett. Pataky Péter a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy a munkavállalók reálkeresete sok esetben csökken, mert az emelést úgy oldották meg, hogy a béren kívüli juttatásokat elvették vagy mérsékelték az emelkedő adóteher miatt, esetleg a nem rendszeres bérelemekből vettek vissza.

Hasonló tapasztalatokról számolt be Vadász György, a Magyar Iparszövetség elnöke. Sok helyen 6-7 órára mérsékelték a munkaidőt, és az elvárás arányos részét fizetik meg, főleg a szolgáltatások és a kiskereskedelem területén. A KISOSZ tagságának jelentős része még nem hajtotta végre az elvárt emeléseket, mivel egyelőre a szakképzett dolgozóknak járó 108 ezer forintos garantált minimumbért próbálják kigazdálkodni − mondta Antalffy Gábor, a szervezet elnöke.

A vállalkozások zöme várja a nemzetgazdasági tárca 21 milliárd forintos bérkompenzációs pályázatát, ám azzal csak kevesen számolnak, hogy az várhatóan de minimis támogatási korlát alá esik majd. Azok a cégek, amelyek az elmúlt három évben már kaptak ilyet, kieshetnek a támogatotti körből, ha túllépik a 200 ezer eurós határt − hívta fel a figyelmet Pataky Péter. A legextrémebb helyzet a szociális ellátásban alakult ki − mutatott rá az MSZOSZ elnöke. A legnagyobb a gond a forprofit, illetve nonprofit gazdasági társasággá kiszervezett önkormányzati intézményeknél, mivel a dolgozók elvileg úgy dolgoznak, mintha a közszférához tartoznának, ám annak bérkompenzációja rájuk nem vonatkozik.

Akadnak kivételek is

A Hankooknál az elvárt fölött a fizikai dolgozók 6, a szellemiek 5 százalékos bérfejlesztéséről állapodtak meg és 20 ezer forinttal növelték a cafeteriakeretet is − közölte Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) elnöke. A vegyiparban dolgozó 79 ezer munkavállalóból hozzávetőleg 20 ezer jogosult az elvárt emelésre − eddig a szakszervezet szerint 6 ezer dolgozó kapta meg.

A MÁV-csoporthoz tartozó 24 vállalatból már csak kettőnél tartanak a tárgyalások; a cégcsoport mintegy 35 ezer munkavállalójának 60-70 százalékát érinti az elvárt emelés, amely már a januári fizetéssel együtt megérkezett − mondta Papp Zoltán, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke. A GySEV-nél fizetéskiegészítésként külön soron adják a kompenzációt, a Cargónál évi egyszeri kifizetés várható, míg a MÁV-nál és leánycégeinél alapbér-emelésként. Utóbbi a műszakpótlékok összegének emelkedése miatt is kedvező a dolgozóknak.

Ágazati szinten sikerült megállapodni a villamosenergia-iparban − ott az elvártnal nagyobb béremelést kapnak a dolgozók. Az élelmiszeriparban a multik gyakorlatilag teljesítették az elvárt emelést, és itt-ott tárgyalnak afölöttiről is − mondta Ványa Magdolna, az Élelmiszer-ipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke. A béren kívüli juttatások terén azonban alig van példa javulásra. A legnehezebb tárgyalásokra a magyar tulajdonú vállalatoknál számít az elnök. Még ahol sikerült is megállapodni az elvárt fölötti bérfejlesztésről, 2-3 százalékos mértékben, az sem jelent igazán reálkereset-növekedést.

 

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Embert ölt a medve Székelyföldön

Embert ölt a medve Székelyföldön

"Ha közéjük tartozol, tartani kell a szádat"

"Ha közéjük tartozol, tartani kell a szádat"

Szelfit kért négy srác két rappertől, erre azok szétverték őket

Szelfit kért négy srác két rappertől, erre azok szétverték őket

Elloptak egy bombát Vértesszőlősön

Elloptak egy bombát Vértesszőlősön

Az őszödi beszédre is visszaemlékezett Gyurcsány - videó!

Az őszödi beszédre is visszaemlékezett Gyurcsány - videó!

Könnygázt vetett be a rendőrség Párizsban

Könnygázt vetett be a rendőrség Párizsban