szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Dunántúlon, még a kisebb településeken is, egyre nagyobb lendületet vesz az utalványpiac, az elmúlt hetekben számos apró falusi vegyesbolttal nőtt az Erzsébet-utalvány elfogadóhelyeinek száma, sőt már a mozgóárusok is megpróbálkoznának vele. Egyes helyeken már kialakult az utalvány feketepiaca, a névérték 70-75 százalékán veszik a "kajacsekket".

A tőkeszegény kisvállalkozások szívják a fogukat, hiszen viszonylag magas a jutalék és a pénzre is heteket kell várni, ezzel együtt sokan nem bánnák, ha minél több, eddig készpénzben kifizetett juttatást terelne az Erzsébet-utalvány alá a kormány – írja a Napi Gazdaság Online. Az utalvánnyal már üzletelnek − mondják lapunk által megkérdezett kereskedők −, különösen a halmozottan hátrányos térségekben. A juttatásból a névértéknél alacsonyabb áron, akár 70-75 százalékon lesz készpénz − sokan tartanak attól, hogy az "utalványosítás" körének bővítésével ez a tendencia tovább erősödhet.

A húsz településen huszonnyolc boltot működtető Coop-Vasvár Szövetkezet összes boltja a forgalomnövekedésben bízva az elsők között lett elfogadóhely, amiből egyelőre profitálnak, húsvét előtt sokan fizettek utalvánnyal sonkáért vagy ajándékért is. Az Erzsébet-konstrukció még nagyobb forgalmat is generálhatna, de sok térségbeli cég pénzügyi okok miatt nem tudta bevezetni; ide tartoznak ők maguk is, miután a forrásokat elvitte az elvárt béremelés.

Az autóalkatrész-gyártó győri Pannon-Tools Kft.-nél senki nem kap Erzsébet-utalványt, de SZÉP-kártyát sem − tájékoztatta a lapot Tóth Lajos ügyvezető igazgató. Az elvárt béremelésnek is csak központi segítséggel tudnak eleget tenni − az utalvány Tóth Lajos szerint elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a dolgozók érezzék, törődnek velük, s náluk még mindig van béren kívüli juttatás is.

Miután az év első felében a rendelésállomány mintegy 30 százalékkal csökkent, az Ajka Kristály Üvegipari Kft.-nél nem tudnak semmilyen béren kívüli juttatást adni − tájékoztatta a lapot Katzer Zoltán vezérigazgató. Az üdülőjükben viszont elfogadják a SZÉP-kártyát, remélve, hogy így idén javítani tudják a létesítmény kihasználtságát. A Balatoni Hajózási (BH) Zrt.-nél minden szolgáltatás igénybe vehető a SZÉP-kártyával − mondta Kapócs Ferenc, a társaság kereskedelmi igazgatója −, ezzel is azt szeretnék meggátolni, hogy idén tovább csökkenjen a forgalom. Sternócky Balázs, a siófoki Hotel Azúr Zrt. értékesítési és marketingigazgatója szerint bár hétről hétre egyre többen fizetnek SZÉP-kártyával, olyan forgalmat, mint az üdülési csekk, várhatóan csak jövőre generál majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kutatók állítják, egy különleges terápiával visszafordítható az öregedés

Kutatók állítják, egy különleges terápiával visszafordítható az öregedés

A Microsoft kiadja böngészőjét az Apple új számítógépeire

A Microsoft kiadja böngészőjét az Apple új számítógépeire

Videót küldött fel a Mariana-árok mélyéről egy kínai tengeralattjáró

Videót küldött fel a Mariana-árok mélyéről egy kínai tengeralattjáró