szerző:
hvg.hu

Nő a cégek bedőlési aránya, nagyobb késéssel egyenlítik ki a vállalkozások számláikat, majdnem minden iparág bedőlési aránya romlott, valamint megugrott a végelszámolások száma is. A bedőlési arány hamarosan átlépi a 4 százalékos határt, azaz 100 cégből 4 fizetésképtelenné válik egy éven belül.

A cégek bedőlési, fizetésképtelenségi aránya folyamatosan emelkedik, és ismét negatív csúcsokat döntött. Míg a 2011 első negyedéve előtti 12 hónapban 3,20 százalék volt a cégek bedőlési aránya (felszámolási és csőeljárások cégszámhoz viszonyított arány), addig ma ez a szám már 3,90 százalék – derül ki a Bisnode Csoporthoz tartozó nemzetközi cégminősítő, a Dun & Bradstreet Hungária Kft. (D&B) legfrissebb elemzéséből. A bedőlési arány folyamatosan növekszik, és várható, hogy hamarosan átlépi a 4 százalékos határt is. Idén a felszámolások száma 2011 első negyedévéhez képest 34 százalékkal emelkedett, és naponta 65 cég ellen indul fizetésképtelenség miatt eljárás szemben az egy évvel korábbi 49-cel.

A fizetésképtelenségi eljárások (csőd, felszámolás) mellett a végelszámolások száma is jelentősen megemelkedett. Végelszámolás esetén ugyan a tulajdonos saját döntése, és nem a hitelezők külső kényszere, hogy nem folytatja a cég tovább tevékenységét. Míg egy évvel korábban átlagosan 62 cég ellen indult végelszámolás, addig 2012 első három hónapjában 102 ilyen bejegyzés történik naponta, ami majdnem 100 százalékos emelkedést jelent.

„Jelentősen nő a bedőlési arány, nő az átlagos fizetési késedelem, megugrott a végelszámolások száma. Ez mind azt jelzi, hogy egyre több vállalkozás van nehéz helyzetben, ráadásul ez a tendencia már évek óta tart. Nem beszélhetünk arról, hogy a gazdasági válság elérte csúcspontját, és azok a cégek, amelyek nem tudtak a kihívásoknak megfelelni már bezártak” – Keleti József, a Bisnode csoport Country Managere arra hívja fel a figyelmet, hogy ezek a mutatók mind arra utalnak, hogy egyre nehezebb a helyzete a gazdasági szereplőknek és már a korábban jól működőnek hitt vállalkozások is fizetésképtelenné válhatnak.

Az idei első első negyedévben sokkal több céget alapítottak, mint 2011 azonos időszakában, ami a törvényi változásokkal és az új cégbejegyzési folyamatokkal, valamint a cégbejegyzés drágulásával is magyarázható. Idén január-márciusban 18 600 új céget jegyeztek be, míg 2011 elején ez a szám csupán 14 000 volt, így a magyarországi társas vállalkozások száma a tavaly április elsejei 557 ezerről 575 ezerre nőtt. Nem várható azonban, hogy ez a tendencia folytatódik idén, mivel azok, akik fontolgatták a cégalapítást, az illetéktörvény cégtörvényt érintő módosításai miatt március elseje elé hozták vállalkozásuk megalapítását, illetve a bejegyzési kérelem benyújtását.

A 10 legnagyobb bedőlési arányt felmutató iparág (első negyedév)

2012 2011 Ágazat

2012-es bedőlési
arány az egy évvel
korábbihoz képest
(százalék)

1. 1. Építőipar 6,90
2. 8. Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás 5,99
3. 7. Textilipar 5,09
4. 3. Fafeldolgozás (kivéve: bútor), fonottáru gyártása 5,04
5. 6. Nagykereskedelem (kivéve: jármű, motorkerékpár) 4,98
6. 10. Fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártása 4,97
7. 11. Adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység 4,86
8. 5. Gépjármű, motorkerékpár kereskedelme, javítása 4,86
9. 2. Szállítás, raktározás 4,74
10. 16. Bányászat, kőfejtés 4,64

Az átlagos fizetési határidő  jelenleg 27 nap körül van Magyarországon. Ha az elmúlt 3 hónap adatait vetjük össze 2011 első negyedévével, akkor minimálisan ugyan, de csökkent is ez a szám, mely 2011 azonos időszakában még 28 nap volt.

A Bisnode csoport partnerségen és ingyenes csatlakozáson alapuló fizetési tapasztalat programjának adataiból az derül ki, hogy 2012 első negyedében a számlák 54 százalékát határidőben kifizették a cégek, míg egy évvel korábban csupán a kiállított számlák 50 százaléka került határidőben kiegyenlítésre. Sajnos ezzel egyidőben a fizetési késedelem nőtt, ami arra utal, hogy a több határidőben kiegyenlített számla  nem a fizetési morál javulásának, hanem annak következménye lehet, hogy a fizetési feltételek szigorodtak. Az elmúlt három hónapban az átlagos fizetési késedelem majdnem elérte a 22 napot, ami meglehetősen magas, mivel 2011 első negyedévében ez „csak” 19 nap volt.  Ma átlagosan egy számla kiállítása után közel 50 napot kell várnia egy cégnek, hogy pénzéhez juthasson.

A magas bedőlésű iparágak listáját már hosszú ideje az építőipar vezeti, de jelentős átrendeződések történtek idén a sorrendben. A keresletcsökkenés és a gazdasági helyzet minden eddiginél jobban meglátszik a szálláshely-szolgáltatással és vendéglátással foglalkozó cégek teljesítményén. Jelenleg közel 6  százalékos a bedőlési arány ebben a szektorban, míg 12 hónappal ezelőtt 4,2 százalék volt.

A textilipar is rontott pozícióján, ma már a legnagyobb bedőlésű szektorok listájának 3 helyén szerepel, míg korábban a 7. volt. Több pozíciót javított a gépjármű, motorkerékpár kereskedelme, javítása, valamint a szállítás és raktározás, azonban egy év alatt - kisebb mértékben ugyan, mint a többi szektorban -, de itt  is nőtt a bedőlési arány. A teljes gazdaság negatív irányát jelzi, hogy csupán három területen (közigazgatás, védelem,  gumitermék gyártása és a nemfém ásványi termék gyártása) csökkent a bedőlési arány, azonban a javulás itt is nagyon mérsékelt volt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Magyar módra regulázná meg a sajtót a lengyel kormánypárt

Magyar módra regulázná meg a sajtót a lengyel kormánypárt

A Fidesz volt irodavezetője tűnt fel Berki Krisztián mellett egy kampányfilmben

A Fidesz volt irodavezetője tűnt fel Berki Krisztián mellett egy kampányfilmben

Fideszes politikus kérte, hogy a Bomba energiaital perelje be Bomba Gábort

Fideszes politikus kérte, hogy a Bomba energiaital perelje be Bomba Gábort

Hajszárítóval a kezében ül egy nagymama az út szélén, hogy lelassítsa a gyorshajtókat

Hajszárítóval a kezében ül egy nagymama az út szélén, hogy lelassítsa a gyorshajtókat

Mostantól 50 millió dal streamelhető CD-minőségben az Amazontól

Mostantól 50 millió dal streamelhető CD-minőségben az Amazontól

Meghalt Riz Levente XVII. kerületi polgármester

Meghalt Riz Levente XVII. kerületi polgármester