szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Zátonyra futhat a szolnoki citromsavgyár-beruházás és a kínaiak Belgiumban, vagy jobb esetben Magyarország egy másik településén hozzák létre európai gyártóbázisukat - írja a Napi Gazdaság. A lap szerint Szolnok nem tudja biztosítani a szükséges önerőt és a kormány sem teljesíti ígéreteit.

Idén év végére már biztos nem indul be a szolnoki citromsavgyár, és a Napi Gazdaság szerint előfordulhat, hogy nem is jön létre ilyen üzem Magyarországon − a magyar fél ugyanis eddig nem teljesítette vállalásait, és hiányzik a szükséges önerő is. A kínai BBCA Group a lap szerint ezért más helyszínt keres beruházásához. Elképzelhető, hogy a gyár Pétre vagy Miskolcra települ, de végül Belgium is lehet a végállomás.

A 90 millió dolláros − mintegy 20 milliárd forintos − beruházásról Ven Csia-pao és Orbán VIktor még tavaly májusban állapodott meg, tavaly ősszel pedig létrejött egy magyar−kínai vegyesvállalat is a gyár megvalósítására − azonban úgy tűnik, ezenkívül eddig semmi nem történt az ügyben.

A kínai gyártó cég és a Szolnoki Ipari Park Kft. ugyan 20 millió forintos tőkével létrehozta a BBCA Szolnok Biokémiai Zrt.-t, de sem a szükséges önerőt − körülbelül 4 milliárd forintot −, sem a kiemelt beruházási státust nem kapta meg a leendő üzem. Utóbbi azért is különös, mert ehhez pénzre nem, csak egy kormánydöntésre lenne szükség - írja a lap.

Mindezek hiányában a kínai befektetők tavaly télen már a megállapodás felmondását lebegtették, ezzel egy időben pedig megkezdték az új helyszín felkutatását.

A város polgármesteri hivatala a Napinak nem kívánt az ügyben információt adni, Andrási Imre, a szolnoki ipari park vezetője azonban megerősítette értesüléseinket. Andrási azt mondta, ha néhány héten belül nem találnak megoldást, akkor végleg elúszik a nagy beruházás lehetősége.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt három gyerek kórházba került Budapesten

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt három gyerek kórházba került Budapesten

Újabb fertőzések, veszélybe került a Zöld-foki Köztársaság további szereplése a kézivébén

Újabb fertőzések, veszélybe került a Zöld-foki Köztársaság további szereplése a kézivébén

Érdemes lesz vigyázni Orbán ajándékával a 25 éven aluliaknak

Érdemes lesz vigyázni Orbán ajándékával a 25 éven aluliaknak