szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A legális forgalomban eladott cigaretta mennyisége az idén a tavalyi évhez képest várhatóan mintegy 5 százalékkal csökken, míg a fogyasztási dohányok eladása legalább ugyanilyen mértékben nő majd - mondta Sánta János, a Continental Dohányipari Zrt. elnöke.

Úgy vélte, a fogyasztási dohányok forgalmának növekedését - az adóemelés ellenére is - az utóbbi egy-két évben az okozza, hogy a környező országokban gyakorlatilag már nem éri meg fogyasztási dohányt forgalmazni, ugyanis annak adója nagyobb, mint a cigarettáé. Így, a tapasztalatok szerint, a környező országok fogyasztói is Magyarországon vásárolják meg a vágott dohányt. A becslések szerint most Magyarországon évente a legális forgalomban mintegy 12 milliárd szál cigaretta és mintegy 5 ezer tonna vágott dohány fogy.

A magyar tulajdonban lévő dohánygyár elnöke emlékeztetett, hogy a dohánytermékek jövedéki adója legutóbb ez év július 1-jétől nőtt Magyarországon: a cigaretta esetében 11 500-ról 11 900 forintra (30-ról 31 százalékra), így a minimum adó összege 21 100-ról 22 300 forintra nőtt 1 000 szálra vetítve. A fogyasztási dohány jövedéki adója 10 150-ről 11 150 forintra emelkedett kilogrammonként.

Az adóemelés a fogyasztói árakat a cigaretta esetében 30-40 forinttal, a fogyasztási dohánynál 40-50 forinttal emelte csomagonként. Az áremelést a fogyasztók jó része csak szeptember 1-jétől érzékeli, ugyanis eddig voltak forgalmazhatók azok a termékek, amelyek még a régi adótartalommal bírnak.

Emellett ez év szeptember 1-jétől már csak az elrettentő képekkel ellátott csomagolóanyagban gyárthatók a dohányáruk - mondta Sánta János. A Continental elnöke szerint ez a legfontosabb változás a magyar dohánypiacon. Hozzátette, hogy a régebben gyártott termékek ez év december 31-ig még forgalmazhatók, így a fogyasztó csak január 1-je után találkozhat a "tiszta" piaccal, amikor már csak képes csomagolóanyagú termékek lesznek a boltokban.

Emlékeztetett: az egészségügyi kormányzat ettől a lépéstől azt várja, hogy tovább csökken a dohánytermékek fogyasztása, csökken a rászokás veszélye, mert az elrettentő képek nagyobb visszatartó erővel bírnak. Megjegyezte, hogy ezt a típusú csomagolást néhány országban, így a szomszédos Romániában már korábban bevezették. Ott azonban az eddigi tapasztalatok alapján nem számottevő a dohánytermékek forgalmának visszaesése, a fogyasztók már megszokták az elijesztő hatású csomagolást.

A trafiktörvénnyel kapcsolatban azt közölte, hogy e téren nincs újabb döntés, a notifikációval kapcsolatos határidő augusztus 17-én lejárt. Így nyitva áll az Országgyűlés előtt a törvény megszavazásának lehetősége és nagy biztonsággal várhatóan 2013 nyarán hatályba is lép a jogszabály - mondta a Continental Dohányipari Zrt. elnöke.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsony a Tiborcz-perben: Emblematikus figurát kerestem az új adónem elnevezéséhez

Karácsony a Tiborcz-perben: Emblematikus figurát kerestem az új adónem elnevezéséhez

Magyarországon a zöld rendszámos új Skoda Octavia RS

Magyarországon a zöld rendszámos új Skoda Octavia RS

Gulyás Gergely speciális szabályokat hozna karácsonyra

Gulyás Gergely speciális szabályokat hozna karácsonyra