szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A 6 milliónál kisebb bevételű evás vállalkozások többsége a kisadózók tételes adóját választja jövőre - mondta a nemzetgazdasági minisztérium helyettes államtitkára.

A költségvetés tervezete szerint 2013-ban az ideinél kisebb, 123 milliárd forint eva bevételt vár a költségvetés, a csökkenés abból adódik, hogy a tárca várakozásai szerint a 6 millió forint alatti éves bevétellel rendelkező evás vállalkozók túlnyomó többsége jövőre a kisadózók tételes adóját fogja választani - felelte Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára a hétfői online tájékoztatón.

A bevételek csökkenése így együtt jár a kisadózók tételes adójából származó bevételek emelkedésével - tette hozzá a helyettes államtitkár. A múlt évben 172,3 milliárd forintot tett ki az eva bevétel, az idei év első 8 hónapjában 72,2 milliárdot.

Egy másik újságírói kérdésre Banai Péter Benő kifejtette, hogy az Országgyűlés előtt lévő jövő évi költségvetési törvényjavaslat számol a tranzakciós illeték jegybanki alkalmazásával. E tekintetben változásra a vonatkozó - a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló - törvényi szabályozás módosítása esetén kerülhet sor.

Az Európai Bizottság a pénzügyi tranzakciós illetékkel kapcsolatban arra kérte a magyar hatóságokat, hogy "osszák meg nézeteiket a bizottsággal e gyakorlatnak az EUMSZ 130. cikkével való összeegyeztethetőségével kapcsolatban." A Külügyminisztérium a kért határidőre megküldte válaszát a bizottságnak. A magyar válaszra mindeddig nem érkezett reakció a bizottságtól, és a magyar kormánynak nincs információja születőben lévő kötelezettségszegési eljárásról - válaszolta a helyettes államtitkár egy másik kérdésre.

A költségvetés finanszírozását, illetve a kormány MNB-nél lévő betétállományát firtató kérdésre Banai Péter Benő közölte: az augusztus havi hiány mintegy 120 milliárd forinttal, az IMF-törlesztés további 168 milliárddal csökkentette a betétállományt. Ezen kívül 130 milliárddal csökkent az Állami Adósságkezelő Központ (ÁKK) MNB-nél elhelyezett devizabetét állományának forintban kifejezett összege, az euró főbb devizákhoz képesti erősödése miatt.

A kamatkiadások éves összege várhatóan meg fogja haladni a törvényi előirányzatban szereplő 1065 milliárd forintos összeget - válaszolta az NGM vezető munkatársa az MTI másik kérdésére. Véleménye szerint a 98 milliárd forint összegű kamatkockázati tartalék összegén belül marad a kamatkiadások nettó többlete. Megjegyezte, hogy a 2,5 százalékos GDP-arányos hiányt az összes bevétel és kiadás különbségeként kell elérni, így nem az egyes kiadási és bevételi tételek alakulása, hanem azok összessége határozza meg a hiánycél teljesülését.

Az év első 8 hónapjában a költségvetés 113,2 milliárd forinttal többet költött kamatkiadásokra, mint a múlt év hasonló időszakában. Az európai uniós módszertan szerinti 2,5 százalékos hiánycél változatlan. Az eredetileg tervezetthez képest rosszabb makrogazdasági körülmények miatt a költségvetési törvényben szereplő extra tartalékok túlnyomó többségének megtakarítása szükséges - felelte Banai Péter Benő arra a kérdésre, hogy mekkora hiányt vár az NGM az év végén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!