szerző:
hvg.hu

Közel 390 ezer olyan cég van Magyarországon, amely legalább 3 éve működik és ezeknek csupán 48 százalékát nem érintette soha semmilyen negatív esemény (például NAV eljárás, bírság, bírósági határozat). Amennyiben a fiatalabb cégeket is belevesszük az elemzésbe, akkor azt látjuk, hogy csupán 53 százalékuk negatív esemény „szűz”, azaz gyakorlatilag minden második cégnek volt már valamilyen bírsága, végrehajtása. Az adóhatósági végrehajtás a leggyakoribb negatív eljárás.

Miről árulkodnak a negatív események?
Minden bírság vagy eljárás esetén érdemes megvizsgálni ezek gyakoriságát, illetve azt, hogy a múltban érintették-e a hasonló események a vállalkozást. Egy munkaügyi bírság például a potenciális munkavállalók számára is hasznos információt szolgáltathat, míg egy rendszeresen vagy hosszú ideje tartó NAV végrehajtás akár a cég fizetőképességének romlására is utalhat. Utólagos számlafizetés engedélyezéskor – amennyiben lehetőség van rá – érdemes magát a vállalkozást is megkérdezni arról, hogy mit jelent az adott negatív esemény, és iratokkal szükséges alátámasztatni, ha ez nem befolyásolja a cég működését. Amennyiben ez nem megoldható, érdemes előrefizetést kérni a vevőtől, vagy biztosítékokat építeni a szerződésbe.

Egy cég kockázatosságával kapcsolatban az úgynevezett egyéb negatív események beszédesek, mivel ezekből lehet tájékozódni például az APEH adószám-felfüggesztési és törlési határozatairól, adótartozás meglétéről, bírósági végrehajtásról, büntetőjogi eseményekről vagy munkaügyi bírságokról. A hatóságok által indított negatív események aránya évről évre magas értékeket ér el. A csúcs 2011-ben volt, amikor több mint 671 ezer eljárást indítottak a hatóságok 407 ezer cég ellen. Tavaly ez az adat csökkent, mivel „csak” 267 ezer céget érintett ilyen esemény – áll a PartnerControl cégminősítő céginformáció szolgáltatást is üzemeltető Bisnode csoport elemzésében.

"Üzletkötés esetén – különösen utólagos fizetés engedélyezésekor – nemcsak az éppen aktuális NAV vagy bírósági határozatokat érdemes megnézni a megrendelőnél, hanem azt is, hogy a múltban milyen események történtek nála" – hívja fel a figyelmet Keleti József, a Bisnode Csoport magyarországi Country Managere. Előfordulhat, hogy jelenleg semmilyen bejegyzés nem található egy cégnél, viszont esetleg minden áfa bevallás idején NAV végrehajtást kap, azaz késik a befizetéssel, ami azt vetítheti előre, hogy más számlát is valószínűleg  csak késve fog teljesíteni.

Sokkal kevesebb NAV adószám felfüggesztés indult 2012-ben

Az adóhatóság 2010-ben kezdett a korábbiaknál nagyobb figyelmet szentelni a pénzügyi beszámoló leadását elmulasztó cégekre. A NAV adószám felfüggesztést kezdeményez azokkal a cégekkel szemben, amelyek nem adták le mérlegüket. Az elmúlt években a NAV élt is ezzel az eszközzel, így idén május végén a beszámoló leadást elmulasztók ismét számíthatnak szankcióra. Jelenleg több mint 68 ezer cég ellen van adószám-felfüggesztés érvényben, és ez a szám 2012-ben folyamatosan 70 ezer körül ingadozik.

Tavaly viszont – a  korábbi évekhez képest  - jóval kevesebb, 6 500 ilyen eljárás indult, míg 2011-ben 132 ezer adószám-felfüggesztést kezdeményezett a NAV. A felfüggesztett adószámú cégek nagy része ugyan gyorsan rendezi elmaradását, ennek ellenére évente közel 30 ezer olyan vállalkozás akad, amelyek adószámát központilag törlik. Bár az új renitens cégek száma csökken,  így is igen magas a felfüggesztett  adószámú cégek aránya, mely eléri ma a 14 százalékot.

A munkaügyi hivatal és a bíróság is bekeményített

Jelenleg közel 400 ezer cégnél nincs semmilyen bírság, folyamatban lévő végrehajtás, és közel 50-50  ezer azoknak a vállalkozásoknak a száma, ahol 1 vagy 2 egyéb negatív eljárás aktív.  Megdöbbentő, hogy közel ezer olyan vállalkozás van, ahol jelenleg 5 és 10 közötti a végrehajtások, bírságok száma. A legfegyelmezetlenebb vállalkozás ellen 59 egyéb negatív esemény van érvényben.

Szűkebb körben, a 3 évnél régebben tevékenykedő cégek 53 százalékukát már érintette valaha valamilyen bírság vagy végrehajtás, ráadásul ezek száma átlagosan három volt, azaz a legalább 3 éves cégek kevesebb, mint fele negatív esemény „szűz” csupán.

A munkaügyi és munkavédelmi jogsértések száma is jelentősen megemelkedett az elmúlt évben. 2010-ben és 2011-ben közel 1200 cégnél indult ilyen eljárás, 2012-ben pedig már 5700 vállalkozás ellen kezdeményeztek munkaügyi vagy munkavédelmi eljárást.
Bírósági végrehajtás 2012-ben és 2011-ben 50 ezer cég ellen indult, 2010-ben viszont „csak”  44 ezer vállalkozást érintett ilyen intézkedés. Amikor már ilyen eseményt látunk egy cégnél, feltételezhetjük annak fizetési nehézségeit, mivel ebben az esetben már a bíróság kötelezi az adóst teljesítésre.

Legelterjedtebb eljárás a NAV végrehajtás

A központi költségvetést megillető követelések behajtásában a NAV határozottabban lép fel, mivel a végrehajtások száma évek óta magas. Érdekesség, hogy az érintett cégek száma csökkent 2011-ről 2012-re, az eljárások száma azonban nőtt. Ez azt jelenti, hogy azon cégek, akik ellen NAV végrehajtás indul, többször halmoznak fel adótartozást, mint korábban. Tavalyelőtt 217 ezer cég ellen 422 ezer NAV végrehajtás indult, 2012-ben pedig közel 495 ezer ilyen eljárást regisztráltak 171 ezer vállalkozással szemben.  A notórius adótartozók esetén érdemes körültekintően eljárni, mert ha adótartozásait rendszeresen nem tudja időben befizetni, akkor feltehetően más számlák kifizetésével is gondok lesznek.

A NAV felé fennálló százmillió froint feletti adótartozást 2012-ben több mint 2200 cégnél jegyeztek be a NAV felé fennálló 100 millió forint feletti adótartozást, azonban ez a szám az elmúlt évekhez képest csökkent, mivel 2011-ben még közel 2800 cégnél volt erre szükség. A 10 millió forint feletti adóval tartozók száma azonban 2011-ről 2012-re 24 százalékkal nőtt, 2012-ben közel 900 ilyen céget regisztráltak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Népszava: Felhagy az ellenzék a radikális parlamenti akciókkal

Népszava: Felhagy az ellenzék a radikális parlamenti akciókkal

Az oroszok forradalmasítják a közlekedési lámpát

Az oroszok forradalmasítják a közlekedési lámpát

Higannyal és arzénnal szennyezett bébiételt hívott vissza a Nébih

Higannyal és arzénnal szennyezett bébiételt hívott vissza a Nébih

Videó: szétszedték a legújabb MacBook Prót, hogy lássák a különlegességét

Videó: szétszedték a legújabb MacBook Prót, hogy lássák a különlegességét

Irán fellázadt a drágább üzemanyag miatt, a kormány válaszul lekapcsolta az internetet

Irán fellázadt a drágább üzemanyag miatt, a kormány válaszul lekapcsolta az internetet

Mindenki titkolózik a milliárdos vagyonú veszprémi srácokról

Mindenki titkolózik a milliárdos vagyonú veszprémi srácokról