szerző:
hvg.hu

Radiológiai képalkotó berendezések és szoftverek fejlesztésén, valamint új világítástechnikai megoldásokon dolgozik a GE Hungary Kft. egy, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával megvalósuló program keretében. A tervek szerint 2013. szeptember 30-án záruló programot az alap csaknem 1,4 milliárd forinttal támogatja.

A „Világszínvonalú radiológiai diagnosztikai és világítástechnikai termékek kutatása és fejlesztése” névre keresztelt, ERNYO_12-1-2012-0002 azonosítószámú projekt egyik célja a számítógépes orvosi képfeldolgozás hatékonyságát növelő innovatív lehetőségek kutatása és szoftveres eszközök jelentős mértékű fejlesztése. Az új technológiák a klinikai gyakorlatban új típusú orvosi eszközöket eredményeznek, elősegítve a páciensek gyógyulási esélyeinek javulását, az ellátás hatékonyságát.

A projekt keretében a GE Orvos-diagnosztikai üzletága három területen folytat kutatásokat. Az egyik egy egészen újszerű szoftverfejlesztés hordozható kézi, okostelefon méretű ultrahang berendezéshez. A projekt célja, hogy a kisképernyős diagnosztikai képalkotó eszközök is nagy navigációs pontossággal működjenek.

A másik terület a képi információ alapján navigáló, beavatkozást igénylő radiológiai műveleteket (kizárólag érsebészeti beavatkozásokat) támogató új szoftverek kutatása és fejlesztése. Ezen a kutatási területen a GE Orvos-diagnosztikai üzletága a katéteres módszerrel végzett érsebészeti beavatkozások átláthatóságát, a navigáció pontosságának jelentős növelését célozza meg.

A harmadik kutatási terület pedig a radiológiai és általános klinikai folyamatok szoftveres támogatása a hatékony képfeldolgozás és megjelenítés területén. A daganatos megbetegedések diagnosztizálása és kezelése során a radiológusoknak hatalmas mennyiségű adatot kell átlátniuk és objektív mérőszámok alapján diagnosztikai döntéseket hozniuk. Ezt segíti a képfeldolgozáson alapuló diagnosztika és a sugárterápiás tervezés végrehajtását támogató szoftveres prototípus fejlesztése.

A K+F projekt másik célja a világítástechnikai termékek kutatása és fejlesztése. A GE Fényforrás üzletága a termékek energia-hatékonyságának növelését, a környezetet károsító anyagok kiváltását, az élettartam növelését, valamint a fényforrásokkal elérhető vizuális komfort fokozását tűzte ki célul. A K+F projekt során 16 új termék, valamint technológia születik, amelyek mindegyike a világpiac termékválasztékának csúcs-színvonalát képviselik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ennél óvatosabb már nem is lehetne az Európai Bizottság, ha a Brexitről kérdezik

Ennél óvatosabb már nem is lehetne az Európai Bizottság, ha a Brexitről kérdezik

Váratlanul beszakadt az egész járda egy nő alatt Kínában - videó

Váratlanul beszakadt az egész járda egy nő alatt Kínában - videó

168 Óra: Több ezer milliárd forintba is kerülhet Magyarországnak az Elios-ügy

168 Óra: Több ezer milliárd forintba is kerülhet Magyarországnak az Elios-ügy

Egy éjszakára beköltözik Beethoven és Vivaldi a budapesti kocsmákba

Egy éjszakára beköltözik Beethoven és Vivaldi a budapesti kocsmákba

Sérülés miatt idén már biztosan nem lép pályára James Rodriguez

Sérülés miatt idén már biztosan nem lép pályára James Rodriguez

Budapesten forgatta legújabb klipjét Ellie Goulding

Budapesten forgatta legújabb klipjét Ellie Goulding