szerző:
hvg.hu

A Közgép Zrt. és Fonyó Károly közös cége, a Solum-Invest a Swietelskyvel konzorciumban vitorlásparadicsomot építhet Balatonfüreden.

Balatonfüred 2012 őszén kapta meg ingyen az államtól az egykori olimpiai központot, majd alig négy hónappal később határozatlan időre, évi 15 millió forintos bérleti díj fejében hasznosításra bérbe is adta a Simicska Lajos nevével fémjelzett, állami tendereket folyamatosan elnyerő Közgép Zrt., a Swietelsky Kft. és Fonyó Károly Solum-Invest nevű cége konzorciumának – írja a 444.hu.

A Swietelsky egy kikötővel arrébb 2008-2009-ben már felépítette a Hotel Silvert, Fonyó Károly pedig nemcsak Simicska Lajos üzlettársa és a rejtőzködő milliárdosról készült legfrissebb, tavaly nyári fénykép mellékalakja, hanem az olimpiai központot az átadásig használó Magyar Vitorlásszövetség (MVSZ) elnökségi tagja is.

Az MVSZ Balatonfüred fideszes polgármesterével, Bóka Istvánnal közösen már 2008-ban koncepciót dolgozott ki a vitorláskikötő hasznosítására – akkor még Gyurcsány Ferenc önkormányzati miniszterét, Gyenesei Istvánt próbálták meggyőzni a terület átadásáról. Bóka szerint a cél az volt, hogy a kikötőt a jövőben is a vitorlásszövetség használhassa versenyeztetésre és utánpótlásnevelésre. Fonyó kettős szerepéből adódóan a konzorcium már a pályázat kiírása előtt tisztában volt az elvárásokkal – írja a lap.

A pályázatot 2012 decemberében írták ki, 30 napos határidővel. A nyertes konzorciumon kívül senki sem pályázott. A képviselőtestület január 15-i zárt ülésén nyilvánította érvényesnek és eredményesnek a pályázatot. Március 6-án rendkívüli testületi ülésen már a földhasználati jogról és a ráépítésről szóló megállapodások tervezetét is elfogadták – a szerződést március 14-én írta alá Bóka István, Bognár Árpád, a Swietelsky vezérigazgatója és Fonyó Károly.

A konzorcium a szerződésben vállalta, hogy felújítja a vitorlássportot szolgáló épületet és 100 millió forint értékben kizárólag sportcélra hasznosítható épületet is felhúz. Továbbá biztosítja a versenyek lebonyolítását és az utánpótlás nyári táboroztatását is. A pályázatban a nyertes konzorcium 28 millió forintban határozta meg ezeknek a juttatásoknak az értékét – Bóka saját számításaiban ennek a felével számolt.

A vitorlásszövetség, aminek az elnökségében Fonyó Károly is ott van, hasznosításra megkaphatja a szomszédos ingatlant, a műegyetem vitorlástelepét is. A felépült szállodát a konzorcium pénzügyi eszközként, hitelfedezetként használhatja egyéb tevékenysége finanszírozásához – írja a lap.

A témával a Magyar Narancs e heti száma is részletesen foglalkozik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csak egy szakadt fotója volt édesapja katonakorából, aztán feltöltötte az internetre

Csak egy szakadt fotója volt édesapja katonakorából, aztán feltöltötte az internetre

Kitervelt, barbár gyilkosság – Erdogan kitálalt a szaúdi újságíró megöléséről

Kitervelt, barbár gyilkosság – Erdogan kitálalt a szaúdi újságíró megöléséről

Az ukránok többsége már elengedte a Krím félszigetet

Az ukránok többsége már elengedte a Krím félszigetet

Hol marad a mesterséges intelligencia forradalma? Az LG ezzel nyitja a 2019-es CES-t

Hol marad a mesterséges intelligencia forradalma? Az LG ezzel nyitja a 2019-es CES-t

Merkel bekeményít: itt az első pofon a szaúdi újságíró halála ügyében

Merkel bekeményít: itt az első pofon a szaúdi újságíró halála ügyében

Hamisak voltak a washingtoni Bibliamúzeumban kiállított holt-tengeri tekercsek

Hamisak voltak a washingtoni Bibliamúzeumban kiállított holt-tengeri tekercsek