szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Február elején még visszás cirkuszi hangulatot keltett a New York Times a Tesla S-modellje körül, az első negyedéves jelentések szerint viszont az eddig masszívan veszteséges elektromos sportautógyártó nemcsak, hogy átjutott a billenőponton, jelenleg a GM-et és a Nissant is verik a piacon. A tőzsdenyitás előtt ötödével ugrott feljebb a cég részvényeinek ára.

A elektromos autókat gyártó Tesla Motors – aminek új modelljéről is lényegében lenyúzta a bőrt a világ legnépszerűbb autós tévéműsora, és amelyik februárban élénk vitába keveredett a New YorkTimes-szal amiatt, mert a lap autós újságírója, John Broder leszedte a keresztvizet a gyártó új sportkocsijáról – minden elemzőt meglepve szárnyalásba kezdett.

Azt nem tudni, hogy ebben mekkora szerepe volt annak, hogy Broder állítását (miszerint a méregdrága autó nem tudja teljesíteni a meghirdetett távolsági és sebességi paramétereket) a Tesla saját oldalán tételesen, bizonyítékokkal – képek, térképek, diagrammok stb. – visszaverte Elon Musk (a cégvezető ízekre szedte, és állításonként, pontosan dokumentáltan rámutatott arra, hol hazudott az újságíró), és nyilván az sem múlt el nyomtalanul, hogy a Tesla Model S több Év autója-díjat is kapott, de arra kevesen számíthattak, hogy a cég részvényei ma kilőnek az amerikai tőzsdén.

©

Ebben nyilván az játszotta a főszerepet, hogy a tegnap zárás után közzétett első negyedéves számok minden elemző nagy döbbenetére brutálisan felülírták a várakotzásokat. Olyannyira, hogy a korábbi masszív veszteségek után a Tesla most először nyereséget tud felmutatni. A részvények ennek hatására a a mai tőzsdenyitásra ötödével magasabb szinten nyitottak.

Mint azt a portfolio.hu gyorsanalízisében lehozta: az autógyártó az idei első három hónapban 4900 Model S-t tudott értékesíteni, és ezzel a két nagy rivális, a General Motors Chevrolet Voltját és a Nissan Leaf-jét is felülmúlta. Észak-Amerika legjobban fogyó elektromos autójából az idén akár 30 ezer darab is fogyhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Rosszabb, mint a privatizáció" - belülről is bírálják a kormány példátlan vagyonkimentését

"Rosszabb, mint a privatizáció" - belülről is bírálják a kormány példátlan vagyonkimentését

Oltásban jól, Covid-halálozásban rosszul állunk a világban

Oltásban jól, Covid-halálozásban rosszul állunk a világban

A orvosszakszervezet nyílt levélben kéri Orbántól, hogy halasszák el az iskolák megnyitását

A orvosszakszervezet nyílt levélben kéri Orbántól, hogy halasszák el az iskolák megnyitását