szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Mol Nyrt. 32,3 milliárd forint nettó eredményt ért el 2013 első negyedévében, 56 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában - közölte a társaság kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A konszolidált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült jelentés szerint a csoport speciális tételek nélküli nettó eredménye 65 százalékkal csökkent, 29,6 milliárd forint volt. A "tiszta", újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA (kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 2 százalékkal emelkedve, 141,2 milliárd forintot ért el. A portfolio.hu által készített konszenzus szerint az elemzők átlagosan 35,65 milliárd forint tisztított profitra és 140,85 milliárd forint tisztított EBITDA-ra számítottak. Az olajtársaság bevételei 1293 milliárd forintot értek el az év első három hónapjában, ez 4 százalékkal kisebb a tavalyi bázisidőszakinál.

Az upstream (kutatás-kitermelés) üzletág speciális tételek nélküli EBITDA-ja 4 százalékkal, 106 milliárd forintra esett vissza 2013 első negyedévében. Egyrészt a Szírián kívüli termelés 10 százalékkal csökkent, napi 110 ezer hordó olajegyenértékre, másrészt az átlagos realizált szénhidrogén ár 8 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. 

A downstream (feldolgozás és kereskedelem) üzletág tiszta, újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA-ja 42 milliárd forintot ért el, 25 milliárd forinttal meghaladva a bázisidőszaki teljesítményt. Az eredményjavulást a növekvő benzin termék árréssel és a hatékonyságjavító  intézkedésekkel magyarázza a jelentés, továbbá a javuló integrált petrolkémiai árréssel. 

A gáz üzletág EBITDA-ja, speciális tételek nélkül 14 százalékkal 15 milliárd forintra csökkent, részben a közüzemi szolgáltatások díjcsökkentésének hatására, részben pedig a szállított földgáz mennyiségének visszaesése miatt. A Mol-csoport üzemi eredménye az előző évi bázishoz képest 22 százalékkal csökkent, 65,4 milliárd forintot ért el. Az újrabeszerzési árakkal becsült, tiszta üzemi eredmény 70 milliárd forint volt, 8 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

A beruházások és befektetések első negyedévi értéke 32 milliárd forintot tett ki. A beruházások az upstream szegmensben Irak kurdisztáni régiójára, a kelet-közép-európai régióra és Oroszországra, míg a downstream szegmensben elsősorban a szintentartási munkálatokra irányultak. A működési cash-flow összege 57 milliárd forint volt. A működőtőke kiáramlás 2013 első  negyedévében 78 milliárd forintot, míg a tavalyi első negyedévben 155 milliárd forintot tett ki. 

A nettó hitelállomány 2013. március végére 784 milliárd forintra növekedett a 2012. év végi 749 milliárd forintról, a gyengébb forint miatt. A Mol nettó eladósodottsági szintje ugyanakkor változatlan maradt, 25 százalékon állt az első negyedév végén. 

A jelentés idézi Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját, aki elmondta: kihívásokkal teli időszakkal indult a 2013-as év. A legfőbb külső nehézséget továbbra is a lassú gazdasági növekedés, az üzemanyagok csökkenő kereslete, illetve a szigorú szabályozói környezet jelentették. Mindemellett a szíriai termelés egy évvel ezelőtti kiesése továbbra is jelentősen érezteti hatását. A Mol részvényeit a Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájában jegyzik. A papír 16 610 forinton zárta a hétfői kereskedést, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 19 345 forint, a legalacsonyabb 14 800 forint volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!