szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bankok többsége teljes mértékben nyitott új vállalati hitelek kihelyezésére – derül ki a KPMG Vállalathitelezési Hangulatindexéből. A hitelezési hajlandóság minden hitelcél esetén javult, de összességében még elmarad a 2011. tavaszi adatfelvételnél regisztrált szinttől. A bankok 40 százaléka a hitelkereslet növekedését érzékeli, de szektorszinten csak 30 százalékuk számít a hitelállomány növekedésére.

A bankok általában nyitottak a vállalathitelezésre, de a hitelezési feltételek lényeges javulásában egy ideig még nem lehet reménykedni – derült ki a KPMG Vállalathitelezési Hangulatindexéből, amelyben a cég ötödik alkalommal kérdezte meg a legnagyobb kereskedelmi bankok hitelezési vezetőit a hitelpiaci folyamatokról és várakozásokról. A hitelezési hajlandóság összességében még mindig elmarad a 2011. tavaszi adatfelvételnél mért értékektől. 2012-höz képest viszont érdemben javult a helyzet, hiszen a -10-től +10-ig terjedő skálán mért hangulatindex most +1,3 pont lett, szemben az előző felmérések enyhén negatív értékeivel.

Az előző felméréssel ellentétben a hitelezési vezetők – egy kivétellel – nem számítanak a hitelfeltételek szigorítására, igaz lazítására sem, és nem várható érdemi változás a kamatfelárakat illetően sem. A hitelezési hajlandóság továbbra is a működési és a beruházási hitelek terén a legmagasabb: előbbi esetében a válaszadók 71, utóbbinál pedig 57 százalékuk jelölte meg a legkedvezőbb választ. Ezzel szemben a legkevésbé népszerű hitelcéloknál, azaz az ingatlanfejlesztési és projekthitelek esetében a válaszadók több mint 40 százaléka csak kivételes esetben vagy egyáltalán nem akar hitelt kihelyezni, további 40 százalékuk pedig jelentős korlátozásokhoz kötné a hitelnyújtást.

Kockázatos a jegybanki konstrukció a bankoknak

A hitelezési hangulat javulásában vélhetően fontos szerepe van a bankok gazdasági növekedésre vonatkozó, a korábbiakhoz képest némileg javuló várakozásainak, és az MNB által nemrég bejelentett hitelezési programnak. Míg 2012 őszén a válaszadók háromnegyede még recessziót várt 2013-ra, addig a mostani felmérésben a bankok többsége a stagnálást tartja a legvalószínűbb forgatókönyvnek, és csak 1-1 bank vár 1 százaléknál nagyobb növekedést, illetve visszaesést. Az MNB növekedési hitelprogramját a bankok jó iránynak tartják, de általában úgy vélik, hogy a hitelkeret vállalati hitelpiacra kifejtett várható ösztönző hatása – eredetileg meghatározott méretével – kisebb lehet a szükségesnél. (A felmérés a keret megemelése előtt készült.)

A hitelezési vezetők alapvetően megfelelőnek tartják a hitelprogramba bevont vállalatok körét és a megjelölt hitelcélokat, az MNB által 2 százalékban maximalizált kamatfelár azonban véleményük szerint nem elég a kockázatok és a működési költségek fedezésére.

A bankok 40 százaléka a hitelkereslet növekedését tapasztalta az elmúlt három hónap folyamán, és egy bank sem érzékelte a kereslet csökkenését, ez pedig 2011 tavasza óta a legkedvezőbb eredmény ezen a téren. Kedvező irányba mozdultak el a bankszektor vállalati hitelállományával kapcsolatos várakozások is: míg az előző évben a banki vezetők egyöntetűen a hitelállomány csökkenését várták, addig jelenleg közel 30 százalékuk növekedést prognosztizál a következő 12 hónapban. A saját bankjuk esetén a növekedésre számítók aránya 70 százalék fölé emelkedett, ez két éve a legmagasabb érték.

A javuló kilátások meglátszanak a banki hitelportfólió minőségével kapcsolatos várakozásokon is. A hitelezési vezetők 40 százaléka nem számít érdemi változásra ezen a téren, további 40 százalékuk viszont kismértékű javulást prognosztizál az év hátralevő részére. A portfólió minőségének további romlását mindössze egy banki vezető tartja valószínűnek, míg az előző másfél évben a többség ezen negatív várakozásának adott hangot.

Ami a hitelezési célpontokat illeti, valamennyi ágazatra vonatkozóan javult a hangulat, de a lista élbolya – mezőgazdaság és élelmiszeripar, valamint más termelő ágazatok – éppúgy változatlan, mint a vége, azaz a hitelezői szempontból legkevésbé vonzónak tartott építőipar és ingatlanszektor. A lista első feléhez tartozik még a kereskedelem, a szállítmányozás és raktározás, valamint a halászatot, a vadászatot és az erdőgazdálkodást összefogó szektor. A gazdasági szolgáltatások most először kaptak az átlagosnál jobb minősítést, az átlagosnál kevésbé vonzó iparág viszont a vendéglátás és a szórakoztatóipar. A pénzügyi szektort egyébként egy válaszadó kivételével mindenki az átlagosnál kevésbé vonzó ágazatok közé sorolja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elhunyt 206 koronavírus-fertőzött, a beoltottak száma 2,83 millió

Elhunyt 206 koronavírus-fertőzött, a beoltottak száma 2,83 millió

Műszaki hiba miatt elhalasztja a marsi drón reptetését a NASA

Műszaki hiba miatt elhalasztja a marsi drón reptetését a NASA

Vers mindenkinek: összegyűjtöttük, mely költők kaptak szobrot mostanában

Vers mindenkinek: összegyűjtöttük, mely költők kaptak szobrot mostanában