szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megsértette a Honvédelmi Minisztérium a közbeszerzési törvényt, amikor lefújta az állami légiszállító flottára kiírt közbeszerzési eljárást - állítja az egyik pályázó, a Borsodi Általános Gépgyár Kft., mely a Hungarian Airlines Kft. újonnan alapított miskolci székhelyű légiszállítással foglalkozó cég egyik tulajdonosa. Az állami légiszállításra a Sólyom Airways is pályázik.

Vitarendezést kezdeményez az állami légiszállítási tender egyik pályázója, a Borsodi Általános Gépgyár Kft., miután megítélésük szerint a Honvédelmi Minisztérium (HM) a közbeszerzési törvényt megsértve hirdette eredménytelennek július 31-én a tendert, egy nappal azután, hogy a pályázók számára a hiánypótlásra adott határidő lejárt volna.

A Borsodi Gépgyár szerint nem áll meg a HM azon indoklása, hogy nincs pénzügyi fedezet a pályázatra, hiszen a zárolásról kormányhatározatban kellett volna dönteni, és mivel ez nem történt meg, a kiíró köteles elbírálni a pályázatokat. Máskülönben - fogalmaznak vitarendezési kérelmükben - ez azt jelentené, hogy a HM eleve fedezet nélkül írta ki a pályázatot.

Az állami légiszállító flottára vonatkozó uniós közbeszerzési eljárást írt ki. A HM összesen három gépet vásárolna a közbeszerzés keretében: egy vagy két vegyes funkciójú, személy-, illetve teherszállításra is alkalmas repülőgépet, illetve egy vagy két kifejezetten személyszállításra alkalmas repülőt. A kiírásban kétféle hármas csomag jelent meg: az ajánlatoktól függhet, hogy melyik verzió lesz a befutó. A pályázati dokumentációt 1270 euróért vehették meg az érdeklődő hadiipari vállalkozások. A szerződés határideje 2013 utolsó napja, a beszerzést tehát a HM még idén végre kívánja hajtani.

Az Opten céginformációs adatbázis adatai szerint a légi személyszállítással foglalkozó miskolci céget idén június közepén jegyezték be, az anyacég, a Borsodi Általános Gépgyár tulajdonosai között két orosz személy, a moszkvai Jurij Shabajkin, illetve a szocsi illetőségű Vlagyimir Spicin is szerepel. A HVG korábbi kérdésére a cégnél közölték, hogy azt nem polgári légi közlekedésre hozták létre, hanem haditechnikai szállításokra.

Nem csak a Hungarian Airlines pályázhat az állami szállításra

Az állami légiszállításra, kormányzati fuvarozásra eközben mások is pályáznak. Vágó József, az újonnan induló magyar légitársaság, a Sólyom Hungarian Airways vezérigazgatója nemrég közölte, hogy egyik flottagépüket kormányzati célokra is felánlják. Hozzátette, hogy mindezt önköltségi áron biztosítanák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ganxsta Zolee alkoholproblémákkal küzd, de nem akar leszokni

Ganxsta Zolee alkoholproblémákkal küzd, de nem akar leszokni

Bár sokan várták, egyelőre nincs roham a csokért

Bár sokan várták, egyelőre nincs roham a csokért

45 éves a VW Golf GTI, idő előtt kiszivárgott a jubileumi modell

45 éves a VW Golf GTI, idő előtt kiszivárgott a jubileumi modell