szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Miniszterelnökségnek nyilvánosságra kell hoznia a 2012. novemberi szándéknyilatkozatot, amelyet az E.On és a magyar kormány kötött – döntött a Fővárosi Törvényszék első fokon, miután az Átlátszó perre ment a papír nyilvánosságáért.

Első fokon nyilvánosságra kell hozni az E.On elnök-vezérigazgatója és Orbán Viktor által aláírt szándéknyilatkozatot – olvasható az Átlátszó.hu-n. A Fővárosi Törvényszék múlt pénteken döntött erről, miután a tényfeltáró újságírók februárban perre mentek a papír nyilvánosságáért.

Orbán és Johannes Teyssen 2012. november végén írta alá a szándéknyilatkozatot, amelyet hol titokként kezeltek, hol pedig nem, miközben az Átlátszó kérésére a minisztériumok egymásra mutogatva kutattak a dokumentum után.

A Miniszterelnökség először azt állította, hogy nem adatkezelő, és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz irányította az újságírókat. Az NFM-nél tagadták, hogy náluk lenne a szándéknyilatkozat. Egy olyan nyilatkozat, amelyet a miniszterelnök személyesen látott el aláírásával, bizonyosan megvan a Miniszterelnökségen – érveltek. Kiderült, hogy valóban megvan, ám a kancellárián időközben titkosították a dokumentumot, pontosabban egy ahhoz szorosan kapcsolódó kormány-előterjesztést, amely tartalmilag részben egyezik a nyilatkozattal.

A pénteki tárgyalásán a bíró úgy indokolta ítéletét, hogy: a minősített adat minősítését nem lehet kiterjesztően értelmezni. A szándéknyilatkozat tehát nem minősített adat, így a nyilvánosságra hozatalának sem lehet akadálya.

Még nem tudni, hogy a Miniszterelnökség fellebbez-e a sok százmilliárdos üzlet ügyében, ezért a döntés nem jogerős. Az Átlátszó "nem lenne meglepve", ha Lázárék megfellebbeznék a döntést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Élesben Szarka Gáborral: Gyalázat kategória, amit néhány oktató csinált

Élesben Szarka Gáborral: Gyalázat kategória, amit néhány oktató csinált

Szijjártó: Fordulunk kettőt-hármat, és azt látjuk, hogy egész Európa Kínából vásárol

Szijjártó: Fordulunk kettőt-hármat, és azt látjuk, hogy egész Európa Kínából vásárol

Titkos üzenetet írtak a Perseverance ejtőernyőjére, és most már azt is tudni, mi volt az

Titkos üzenetet írtak a Perseverance ejtőernyőjére, és most már azt is tudni, mi volt az