szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A könyvterjesztők egyesülése a GVH határozatnak visszavonását kéri. A bizományosi szerződés lényege, hogy az árut, azaz a könyvet előállító kiadó maga szabja meg a fogyasztói árat, amely gyakorlat hazánkban több mint százéves múltra tekinthet vissza, egyáltalán nem hungarikum – érveltek.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöksége elfogadhatatlannak tartja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) határozatát, amellyel négy könyv-kiskereskedelmi cégre összesen 70 millió forintos bírságot szabott ki. Az MKKE álláspontja szerint a döntés lehetetlen helyzetbe hozza a sok nehézséggel küszködő magyarországi könyvpiacot, a szervezet ezért a határozatnak a bírósági fellebbezéseket megelőző visszavonását kéri a versenyhivataltól.

A versenyhivatal szerint a négy könyvterjesztő vállalkozás versenykorlátozó megállapodásokat kötött kiadókkal. A jogsértő magatartás elkövetéséért a Pécsi Direkt Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t 40 millió forint, a Libri Könyvkereskedelmi Kft.-t 15 millió forint, továbbá a Líra Könyv Zrt.-t és a Sun Books Könyvkereskedelmi Kft.-t együttesen 15 millió forint bírság megfizetésére kötelezte októberi határozatában a GVH.

Az MKKE hétfői közleménye szerint a döntés indoklása, miszerint a könyvkereskedők bizományosi szerződéseikben a kiadók által megállapított kiskereskedelmi árakat alkalmazták, több súlyos tévedést tartalmaz. A bizományosi szerződés lényege, hogy az árut, azaz a könyvet előállító kiadó maga szabja meg a fogyasztói árat, amely gyakorlat hazánkban több mint százéves múltra tekinthet vissza, egyáltalán nem hungarikum, így működik a könyvpiac Európa szinte minden országában – ismerteti az egyesülés.

Hozzáteszik: a GVH egy évtizeddel ezelőtt folytatott vizsgálatában elismerte, hogy a bizományosi rendszer a könyvpiac csaknem egészére kiterjed. Úgy vélik, hogy a GVH a határozatával gyakorlatilag a teljes magyar könyvkiadási piacot kriminalizálta, mivel az általuk előrángatott indokok alapján mindenki megvádolható, megbírságolható a magyar könyvkultúrában, közöttük az állam számos meghatározó intézménye is.

Mint írták, a könyvkereskedőket megbírságoló határozat indoklásában több alkalommal is hivatkozik az Európai Bizottság egyik 2010. májusi iránymutatására. Ez a hivatkozási alap arra, hogy a kiadók és kereskedők között olyan vertikális kapcsolat áll fenn, amelynek alapján a bizományosi szerződéseket nem lehet valóságos ügynöki kapcsolatnak tekinteni. Az MKKE szerint a GVH csak azt hallgatja el, hogy ez az iránymutatás nyomatékosan hangsúlyozza azt is, a fenti megállapítások a szerzői jog hatálya alá tartozó termékekre nem vonatkoznak, márpedig valószínűleg a GVH sem cáfolja azt, hogy a könyvek egyértelműen a szerzői jog hatálya alá tartozó alkotásoknak tekintendők.

Rámutatnak arra is, hogy az egész világon a kormányok, a törvényhozás a könyvet a kultúra, a tudomány és a művészet eredményei közvetítésének alapvető, mással nem pótolható eszközének tekintik, ennek a különlegesen fontos státusnak a törvényi elismerését mutatja, hogy a könyvet a világon szinte minden államban a kedvezményes, sőt szuperkedvezményes adósávba sorolják. A könyv mint árucikk megkülönböztetett helyzetét jelzi az is, hogy a Lake Success-i egyezménynek megfelelően a nemzetek közötti kulturális és tudományos csere egyetemes érdekére tekintettel évtizedek óta vám- és illetékmentességet élvez.

A közlemény szerint az MKKE az uniós országok gyakorlatának figyelembe vételével elkészítette törvényjavaslatát. Az úgynevezett árkötöttségi törvény lehetővé tenné, hogy ne csupán a kis- és közepes méretű kiadók, hanem az igényes választékot tartó, képzett alkalmazottakat foglalkoztató kis- és közepes könyvesboltok is fennmaradhassanak.

"Őszintén reméljük, hogy a magyar Országgyűlést alkotó pártok képviselőcsoportjai az egész magyar könyvkultúrára veszélyt jelentő GVH-döntés tapasztalataiból okulva mihamarabb naprendre tűzik, és akárcsak Németországban, itthon is ellenszavazat nélkül törvénybe iktatják a könyvpiacot védő szabályozási javaslatunkat" – olvasható a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem taníthat óvodában a tetovált pedagógus, mert megijedt tőle egy kisgyerek

Nem taníthat óvodában a tetovált pedagógus, mert megijedt tőle egy kisgyerek

Továbbra is gyorsan terjed a fertőzés Romániában és Ukrajnában

Továbbra is gyorsan terjed a fertőzés Romániában és Ukrajnában

Harmincperces koronavírusteszttel szűrik az iskolásokat Bécsben

Harmincperces koronavírusteszttel szűrik az iskolásokat Bécsben