hvg.hu Gazdaság

Átvágták az utazni vágyókat, lecsapott a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Kaland Travel Kft. hiányos tájékoztatást adott az utazások kiválasztása szempontjából lényeges információkról, és megtévesztette a fogyasztókat az utazások áráról közölt tájékoztatásokkal. A GVH a jogsértésért 2 millió forint bírságot szabott ki a Kaland Travel Kft.-re.

Domány András Gazdaság

Közbeszerzés: szigorítják az enyhítést

Lázár János indítványát felülírva a törvényalkotási bizottság úgy döntött, mégis kizárandók a közbeszerzésekből azok a társaságok, amelyeket a versenyhivatal elmarasztalt. Kivéve, ha egy ágazatban a szereplők többsége áthágja a versenyszabályokat.

hvg.hu Vállalkozás

Átverték a házi kedvenc cicák és kutyák gazdáit

A versenyhivatal (GVH) 100 milliós bírsággal "díjazta", hogy a Fressnapf – Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy- és Kiskereskedelmi Kft. (Fressnapf) tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a „25 év szeretete egy helyen” promóciójában. A vállalkozás megsértette a szakmai gondosság követelményét a kommunikációs kampány tervezésekor, majd a fogyasztók számára indokoltatlanul és hátrányosan változtatta meg a beváltási feltételeket. A jogsértésért a bírság mellett több, a fogyasztókat érintő kompenzáció teljesítésére kötelezte a vállalkozást.

hvg.hu Vállalkozás

Átvágta a gyógyszergyár a fogyasztókat, jött is a milliós saller

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a SAGER Pharma Szolgáltató Kft. (SAGER Pharma) jogsértően reklámozta Seractil Dolo 300 mg elnevezésű termékét, mert a vény nélkül kapható gyógyszert nem az alkalmazási előírás alapján mutatta be, és valótlanul sugallta, hogy a gyógyszer azonnal hat. A jogsértésért 10 millió forint bírságot szabott ki a GVH.

hvg.hu Gazdaság

Megúszott egy 38 milliós bírságot az OTP

A versenyhivatal szerint átverte az embereket a bank a hitelkártya-használat kamatmentes lehetőségeiről. A bíróság azonban úgy találta, egy olyan személy is részt vett a versenyhivatali eljárásban, aki összeférhetetlenség miatt nem tehette volna meg ezt.

hvg.hu Gazdaság

Gyógyító kozmetikum, ami nem is biztos, hogy gyógyít – 90 milliós saller jött a GVH-tól

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a Cloulyn Pro Ltd. és az Assort Flex Kft. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott az MLM-rendszerben értékesített Lavylites márkanevű kozmetikai termékcsalád népszerűsítésekor, mert megalapozatlan állítások jelentek meg a termékek gyógyhatásáról és egészségre gyakorolt hatásáról, valamint azok hatékonyságáról. A jogsértésért összesen 90 millió forint bírságot szabott ki a versenyhivatal.

hvg.hu Vállalkozás

A GVH atomot dobott a bankokra

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a Magyar Bankszövetség (Bankszövetség) – a Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt. (Bankárképző) közreműködésével – 12 éven át a verseny korlátozására alkalmas módon működtette a „BankAdat” adatbázist, így lehetővé tette a bankok számára, hogy egyedi, üzleti titoknak minősülő, stratégiai adatokat osszanak meg egymással. A jogsértésért összesen 4,015 milliárd forint bírságot szabott ki a GVH. A Bankszövetség minden fórumon megtámadja a szerinte értelmezhetetlen döntést.

MTI Gazdaság

Itt a GVH új fegyvere, a Kartell Chat

Kartell Chat néven a kartellekkel kapcsolatos kérdések megválaszolására indított anonim kapcsolatfelvételi eszközt a Gazdasági Versenyhivatal. Névtelenül lehet tehát a kartellekkel, az engedékenységi politikával és eljárással, valamint az informátori díjjal kapcsolatban is kérdezni. Juhász Miklós, a versenyhatóság elnöke szerint hasonló kommunikációs eszköz csak Németországban működik.

MTI Gazdaság

Tényleg vizsgálják az RTL reklámjait, de nem a TV2-ügylet miatt

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálja a Magyar RTL Televízió Zrt. (M-RTL) reklámidő-értékesítésekor folytatott gyakorlatát január 1-jétől kezdődően - erősítette meg pénteken a hivatal. Közölték azt is, hogy az eljárás nincs összefüggésben a Vajna-csoport TV2 feletti irányításszerzéséhez kapcsolódóan lezárult eljárással.

MTI Vállalkozás

A GVH rábólintott a Viasat eladására

A médiatanács szerint sem az általános szórakoztató, sem a film tematikájú televíziós médiaszolgáltatások országos piacán nem veszélyezteti a tartalom sokszínűségét, hogy a Columbia Pictures Corporation Limited megvásárolja a Viasat Hungária Műsorszolgáltató Zrt.-t – áll a Gazdasági Versenyhivatalnak a fúzió engedélyezéséről szóló határozatában.

MTI Vállalkozás

Nem gond a Csányi–KITE-összefonódás a GVH szerint

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Csányi Sándor tulajdonába tartozó Agrárintegrátor Kft., Agrárspektrum Kft. és Agrochain Kft. közvetett, közös irányítást szerezzen a KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. (KITE Zrt.) felett – közölte a GVH pénteken.

hvg.hu Vállalkozás

Ügyeskedtek a gyógyszerárakkal, milliárdos saller lett a vége

Jogsértést követett el három gyógyszer-nagykereskedő két tanácsadó vállalkozás közreműködésével – döntött a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Előbbiek befolyásolták a gyógyszerbeszerzésre kiírt közbeszerzési pályázatot, mert áraikat egyeztették ajánlataik benyújtása előtt, és felosztották a piacot egymás között. A jogsértésért majdnem 2,5 milliárd forint bírságot szabott ki a GVH.

1 2 3 4 5

A címlapról ajánljuk