szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ismert amerikai tech guruk, köztük az Instagram és a Twitter társalapítója, valamint a Google befektetési részlege, a Google Ventures 25 millió dollárt fektetett egy különleges San Francisco-i kávéházláncba, amely már 12 éve létezik. De vajon miért most érezték úgy, hogy itt az ideje a befektetésnek?

A Blue Bottle nevű amerikai kávégyártó cég 12 éve létezik, és nagyon sikeresnek számít az USA-ban. Kávéjuk különleges pörkölésű keveréket jelent, amit jó drágán adnak. Mindössze 11 üzletük van Amerikában, főként San Franciscóban és New Yorkban. Csomagolásuk ízléses, kávézóik stílusa a startupos irodák hangulatára hajaz (bármit is jelentsen ez). Célcsoportjuk a mai kor hősei, a hipszterek, akiket általában a kreatív iparban dolgozó, vastag keretes fekete szemüveget hordó fiatal, ironikus stílusban kommunikáló szakemberekkel azonosítanak. A cég azt állítja magáról, hogy csak náluk lehet 48 órán belül pörkölt kávét inni, a vákuumlombik elvén működő japán stílusban lefőzve, ami egy hipszternek nyilván alapvető fontosságú lehet.

W. James Freeman, a Blue Bottle extravagáns alapítója

Mivel a vállalatnak tőkére volt szüksége a további fejlődéshez, közösségi adománygyűjtésbe kezdtek. Ennek óriási sikere keltette fel a nehézsúlyú befektetők érdeklődését, akik egyébként egykoron mind hipszterként IT guruként kezdték pályafutásukat. Ilyen nagybefektető például Evan Williams, a Twitter, vagy Kevin Systrom, az Instagram társalapítója. Ők további 25 millió dollárt dobtak össze a cégnek, mert megtetszett nekik, hogy a közösségi média ráharapott a cég adománygyűjtésére. James Freeman, a Blue Bottle extravagáns alapítója úgy reagált a hírre, hogy neki tök mindegy, hogy még 10 vagy 50 kávézót nyitnak ebből a pénzből, neki csak a kávé minősége számít.

(via Huff Post)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!