szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kilencven napot kapott arra a dél-kaliforniai Irwindale-ben működő Sriracha-üzem, hogy a városka lakóit megszabadítsa a gyárból kiáramló “fűszeres szagoktól”, különben bezárja a városi tanács. Nem kis tétje van a szagháborúnak, a gyárat ugyanis két évvel ezelőtt 40 millió dollár befektetésével hozták létre.

“Egyes lakók panaszkodnak a gyárból kiáramló szagokra”, a dél-kaliforniai Irwindale városka tanácsa ezért 90 napot adott a világ talán legnépszerűbb csiliszószát gyártó Huy Fong Foods Inc.-nek arra, hogy szüntesse meg a település “elgázosítását”. Különben kénytelenek lesznek bezáratni a vadonatúj üzemet.

A városka tavaly októberben perelte be a céget azzal, hogy függesszék fel a termelést, amíg nem gondoskodnak megfelelő szűrőrendszerről, amely megkíméli a lakosságot a fejfájást, köhögést és szempanaszokat okozó kiáramlástól. A bíróság tavaly novemberben el is rendelte a “szagosító” tevékenység felfüggesztését, de közben már véget ért az éves paprikaőrlési szezon, ami alatt a leginkább intenzív a szagkibocsátás. A társaság eközben már megkezdte saját szűrőrendszerének kiépítését, ám úgy fest, az irwindale-ieknek nem elég gyors a tempó.

Csiliszósz a kakas évéből

A cég nevét attól a panamai hajótól kölcsönözte, amelyen Tran és további 3317 vietnámi menekült megérkezett az Egyesült Államokba 1979-ben. A logóban szereplő kakas pedig a a vietnámi zodiakus kakas évét jelképezi, ebben az évben született ugyanis az alapító. A Huy Fong Foods csiliszósza piros jalapeno chilipaprikából készül (korábban serrano csilit használtak, de annak nagyon nehézkes a betakarítása), és nem tartalmaz mesterséges összetevőket.

Időközben ugyanis több lakos újfent panaszkodott, hogy a szag tartós, tehát nemcsak a paprikaőrlés, hanem a szósz előállítása és a palackozás is kiüti náluk a biztosítékot, ezért a “szagháború” mostani kiújulása.

A keménykedésnek komoly tétje van, a szóban forgó üzemet ugyanis 2 évvel ezelőtt telepítette a társaság, amikor kinőtték a Rosemead-i üzemet, s az alapítás helyszínéről az 1400 lakosú ipari városba, Irwindale-be költöztek. Az új gyár beruházása 40 millió dollárba került.

A céget vietnámi bevándorló David Tran alapította 1980-ban összesen 250 ezer dollárból, ebben 50 ezer volt a saját forrásuk. Tran a kezdetekben saját konyhájában vödörben keverte a jellegzetes dél-kelet-ázsiai csiliszószt. A családi cég – Tran fia, William Tran a társaság elnöke, lánya Yassie Tran-Holliday pedig az alelnök – a múlt évben már 200 alkalmazottat foglalkoztatott, bevétele pedig 85 millió dollár körül mozgott. A cég soha nem hirdetette termékeit, csak  a szájról szájra “reklámra” támaszkodott – a jelek szerint helyesen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Besenyő Pista bácsi karakterét használta a Párbeszéd, "Döbbent arcú" Laár András kiakadt

Besenyő Pista bácsi karakterét használta a Párbeszéd, "Döbbent arcú" Laár András kiakadt

37 méteres Nazca-macskára bukkantak Peruban

37 méteres Nazca-macskára bukkantak Peruban

Nagy gazdasági reformot jelentett be az olasz miniszterelnök a járványkezelés miatt

Nagy gazdasági reformot jelentett be az olasz miniszterelnök a járványkezelés miatt