szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Májusban 3800 cég szűnt meg, ami majdnem éves rekord, és 1184 cég alakult, ami szintén sok – írja az Opten.

Májusban 3800 cég szűnt meg – írja az Opten. Ez a második legnagyobb érték egy éven belül: csak tavaly októberben volt magasabb, 3900 feletti a szám. 2014 márciusa óta havi átlag 3500 cég szűnt meg, míg tavaly ilyenkor 2700.

A törlési rekordot hozó tavaszhoz képest a nyári hónapokban némi megnyugvást várunk, de így is több cégtörlés várható, mint a 2013-as időszakban. Szeptembertől kezdve pedig megint törlési hullámról kell majd beszélnünk – mondja Tóth Tamás, a céginformációs szolgáltató ügyvezetője.

A 2012-ben tömegével indított felszámolási eljárásokkal kapcsolatban még csak most hoznak döntést (ezek száma év eleje óta tartósan magas). Ideértendők a kényszertörlések miatti megszűnések is, amelyek száma szintén nő. A felszámolási eljárás miatt 1750 céget töröltek májusban, újabb 1743 cég ellen pedig felszámolási eljárást indítottak.

Kényszertörlés miatt 245 cég szűnt meg, szemben a tavalyi 144-gyel. A kényszertörlések hosszú távon is magas szinten tarthatják a megszűnéseket. Tavaly szeptember óta havonta 2-3 ezer újat tesz közzé a cégbíróság. A kényszertörlések jelentős részéből felszámolás vagy megszűnés lesz – mondja az Opten ügyvezetője.

Az elmúlt hónapban 1884 új céget jegyeztek be Magyarországon. Ez hosszú idők óta a legkisebb szám, de még mindig több, mint amennyit a gazdaság állapota indokolna. E folyamatot továbbra is az állami beruházások uralják – véli Tóth.

Az Opten cégfluktuációs indexe (Opten-CFI), amely az adott időszakban alakult és megszűnt vállalatok számát viszonyítja az időszak elején rendben működő cégekéhez, továbbra is magas. Azaz több céget alapítanak, mint amennyi megszűnik. Igaz, az alapítások csökkenő száma némiképp ellensúlyozza a növekvő megszűnésekét.

Megyék tekintetében vizsgálva az Opten-CFI-t, azt találjuk, hogy májusban a három legjobb eredményt Baranya, Győr-Moson-Sopron és Veszprém mutatta 11 százalék körüli értékekkel. A legrosszabb számokat Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és Nógrád megye mutatta. Az utóbbi kiemelkedően magas, 33 százalékos értéken állt, ami a CFI országos átlagának mintegy két és félszerese.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az iskolanyitás körüli kavarás is bizonyítja, milyen szabadon értelmezi a kormány a nemzeti konzultációt

Az iskolanyitás körüli kavarás is bizonyítja, milyen szabadon értelmezi a kormány a nemzeti konzultációt

Radar360: Nehéz lesz elkerülni az óvodai járványgócokat

Radar360: Nehéz lesz elkerülni az óvodai járványgócokat

Kimondta az Alkotmánybíróság, hogy rendezni kell a sajátos nevelési igényű gyerekek beiskolázását

Kimondta az Alkotmánybíróság, hogy rendezni kell a sajátos nevelési igényű gyerekek beiskolázását