szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Biztos a legtöbb munkavállaló életében eljön az a pont, amikor felmond a munkahelyén. Ugyanakkor koránt sem mindegy az, hogy a kilépést hogyan is tesszük meg. Tippek az elegáns távozásra.

A Business Insider összeszedett pár tippet arra vonatkozólag, hogy mit kell mindenképp megtenni, illetve elkerülni akkor, amikor azt fontolgatjuk, hogy felmondunk munkahelyünkön.

Először is, ha a főnökünkkel, vagy a pozíciónkkal van problémánk a cégen belül, akkor érdemes először a HR-rel beszélni, hátha megoldást tudunk találni a rossz helyzetre, és tudunk a vállalatnál maradni. Ha mégis a felmondás mellett döntünk, akkor mindenképp meg kell nézni a munkaszerződésünket, hogy abban milyen kikötések állnak (például felmondási idő). Kerüljük az érzelmeket a felmondólevélben: legyünk tömörek, mondjuk el, mikor távozunk, hogy átadjuk a munkát a helyünkre érkezőnek, és hogy hálásak vagyunk az eddig ott eltöltött időért, tréningekért.

Mondjuk ugyanazt a főnökünknek, illetve a kollégáknak, amikor távozunk: két különböző történet kellemetlenséget szülhet, ez pedig azért lehet gond, mivel elképzelhető, hogy referencialevelet fogunk kérni korábbi főnökünktől. A távozásunk belentésekor üljünk le a főnökünkkel kettesben és adjuk oda felmondólevelünket, legyünk itt is teljesen professzionálisak, csak semmi hőbörgés. Érdemes azt is megnézni, hogy mennyi pénzzel, bónusszal lóg még nekünk a vállalat, ezeket a pénzeket ne hagyjuk beragadni.

Semmiképpen ne kürtöljük szét a közösségi média különböző felületein, hogy a főnökünk mennyire borzasztó, ugyanis később még elképzelhető, hogy találkozni fogunk vele, és a segítségére lesz szükségünk. Ne vitázzunk hangosan, ordibáljunk főnökünkkel: a beszélgetés igen hamar az interneten végezheti, ez pedig kellemetlen lehet számunkra.

Semmiképp ne úgy lépjünk ki munkahelyünkről, hogy senkinek nem szólunk egy szót sem. Ez a kollégákkal szemben sem fair. Puffogó e-mailt se írjunk az utolsó nap, ezzel is csak saját magunk alatt vágjuk a fát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Doku360: Senki nem mondja a családban, hogy az elején hittünk a náciknak

Doku360: Senki nem mondja a családban, hogy az elején hittünk a náciknak

Szombattól érvényes a még szigorúbb korlátozás Horvátországban

Szombattól érvényes a még szigorúbb korlátozás Horvátországban

Még mindig a postára járkál a sárga csekkekkel? Ennél rosszabb megoldást nem is választhatna

Még mindig a postára járkál a sárga csekkekkel? Ennél rosszabb megoldást nem is választhatna