szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A lakáskiadás első ránézésre, sőt, másodikra is jobbára problémamentes bevételi forrás, többnyire elég néhány egyszeri apróbb beruházás, aztán csak szélesre kell tárni a bankszámlát, jöhet a pénz. Pedig nem, a veszélytelennek bérlés tűnő egy csomó csapdát rejt, nagyot is lehet bukni. Az Adózóna mutatja, miért.

A lakás bérlőjének szerencsétlen megválasztása eleve nagy veszteségeket tud okozni, hiszen nagyjából önkényesen határozhatja meg a fizetési periódust, azaz ha kedve van, fizet, ha nincs kedve, nem fizet. A bérbeadók a magyar jogszabályok – amik mindig azt védik, aki birtokon belül van – miatt csak nagyon nehezen és hosszú idő alatt tudják kitenni a renitens bérlőt – írja az Adózóna.

A további meglepetések csak ez után jöhetnek. Amennyiben rezsitartozás keletkezett, végrehajtóra lehet számítani, majd a kitett bérlő minden további nélkül fel is jelentheti a kiadókat a NAV-nál, ami jó eséllyel vagyonosodási vizsgálatot eredményez, azt meg nem kell külön bemutatni, hogy ez mivel jár. Combos adóbírság várható arra az időszakra, amikor a bérlő nem is fizetett. 

Adózással foglalkozó szakemberek csaknem fél éve azt tapasztalják, hogy az adóhatóság bármilyen súlyú cselekmény és bármilyen mértékű adóhiány esetén 200 százalékos adóbírságot szab ki a határozatában. Ez történhet azért, mert hiába van az adóhatóságnak bírságolási útmutatója, a NAV teljesen szabadon dönthet az adóbírság mértékéről, csak a jóindulatán múlik, hogy éppen mennyi adóbírságot kap adózó. Korábban csak az igazán súlyos jogsértések esetén alkalmazták a 200 százalékos mértéket, kisebb adóhiányok, enyhébb cselekmények esetén főleg 50 százalékot róttak ki.

A lakás kiadóját akár véglegesen „adócsalónak” nyilváníthatják ,és ekkor már jön is a 200 százalékos adóbírság, amit 15 napon belül kell becsengetni.

További részleteket itt lehet olvasni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!