szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A munkahelyi környezet kényelmesebbé és hatékonyabbá formálása minden bizonnyal egy soha véget nem érő folyamat. Egy új kutatás most arra hívja fel a figyelmet, hogy a növények is jótékony hatással vannak a munkavégzésre.

Nem csak a terek egybenyitása, vagy például az álló munkaállomások létrehozása lehet jó hatással a munkavégzésre – írja a Quartz. A Journal of Experimental Psychology folyóiratban megjelent egy kutatás, mely szerint a növények elhelyezése az irodában segít a dolgozók életminőségének és hatékonyságának javításában.

Az Egyesült Királyságban és Hollandiában a kutatók azt találták, hogy az irodák egyre inkább minimalista stílusban kerülnek kialakításra, ugyanis a vélekedések szerint így a dolgozók jobban tudnak koncentrálni a munkára. A kutatók 18 hónapon keresztül  vizsgáltak olyan munkahelyeket, ahová növényeket helyeztek be, és azt találták, hogy mind szubjektív, mind objektív mutatók mentén jobb lett a munkahely: a levegő minősége javult, a dolgozók koncentrációja is, és elégedettebbek lettek a munkavállalók.

A kutatók szerint fontos volt az, hogy olyan növényeket helyezzenek el, melyeket mindenki lát az irodában, szerintük ennek is köszönhetően nőtt 15 százalékkal a produktivitás. Meg kell említeni ugyanakkor, hogy hasonló hatást lehet elérni műtárgyakkal is, vagy személyes tárgyakkal is, de például, ha valaki kifesti maga mögött a falat, azzal is jobbá válik a munkakörnyezete.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így néz ki Trumpék utolsó karácsonya a Fehér Házban

Így néz ki Trumpék utolsó karácsonya a Fehér Házban

Budapesti pláza parkolójában bukkant fel a McLaren újdonsága, a GT

Budapesti pláza parkolójában bukkant fel a McLaren újdonsága, a GT

Tóta W.: József és a színes, szélesvásznú bunga-bunga

Tóta W.: József és a színes, szélesvásznú bunga-bunga