szerző:
hvg.hu

Orosz parlamenti képviselők be akarnak keményíteni azokkal a kelet-közép-európai országokkal szemben, amelyek az elmúlt években orosz gázt adtak el Ukrajnának. A képviselők olyan törvényjavaslat előkészítésén dolgoznak, mely megtiltaná az orosz exportőröknek a nyersolaj, az olajszármazékok és a földgáz értékesítését olyan országoknak, amelyek azt továbbexportálják az orosz gáz árával tartozó államoknak. Magyarország egy hete állította le átmenetileg Ukrajnának a gázszállításokat.

Rendkívül kemény lépést fontolgathatnak az oroszok egyes kelet-közép-európai országokkal – és Ukrajnával – szemben. A Gazpromnak kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy Lengyelország, Magyarország és Szlovákia jogszerűen jár-e el akkor, amikor Oroszországból importált gázt értékesít Ukrajnának – írja a Napi.hu az ITAR-TASS hírügynökségre hivatkozva. Az ügy azért vetődött fel újra, mert az orosz parlament alsóháza, a duma tájékoztatást kért a gázcégtől a reexportról.

Becslések szerint Ukrajna 1,7 milliárd köbméter orosz gázt kapott idén Szlovákiától, Magyarországtól és Lengyelországtól azokon a vezetékeken, amelyeken korábban csak keletről nyugatra áramlott az orosz gáz. Alekszej Medvegyev, a Gazprom elnökhelyettese a képviselőkkel közölte, hogy a négy ország gázvállalatai összefogtak azért, hogy az ellentétes irányú szállítás technikai feltételeit megteremtsék. Az elnökhelyettes kiemelte, hogy az ukránok már 2012 óta dolgoztak ezen a feladaton, szerinte teljes bizonyossággal ki lehet jelenteni, hogy ennek eredményeként Ukrajna olyan orosz gázhoz jut, amelyet nem neki, hanem a Gazprom európai fogyasztóinak szántak, úgynevezett virtuális visszaáramlás formájában. E szállítások jogszerűsége kétséges – hangsúlyozta Medvegyev. 2012 és 2014 között összesen 3,8 milliárd köbméter gázt kapott az ukrán vevő (az ország éves igénye 50 milliárd köbméter).

Bekeményítene az orosz parlament a kelet-közép-európai államokkal és Ukrajnával szemben
©

A duma ipari bizottságának vezetője, Vlagyimir Gutjenyev a hírügynökség szerint kijelentette, hogy hogy képviselőtársaival egy olyan törvényjavaslat előkészítésén dolgoznak, amely meg fogja akadályozni a reexportot. Az "Ukrajna-törvénynek" nevezhető jogszabály meg fogja tiltani az orosz exportőröknek a nyersolaj, az olajszármazékok és a földgáz értékesítését olyan országoknak, amelyek azt továbbexportálják az orosz gáz árával tartozó államoknak.

A Gazprom június óta nem szállít gázt Ukrajnának, miután nem tudtak megállapodni az árról. Jelenleg egy féléves átmeneti időszakról tárgyalnak. A földgázt Ukrajna azóta más országokon – a már említett kelet-közép-európai államokon – keresztül szerzi be, ám Magyarország szeptember 25-e óta átmenetileg szünetelteti a szállításokat. Az indok: jelentősen megnőtt a hazai igény, a magyar földgáztárolók feltöltése elsőbbséget élvez. Ugyanakkor a döntés előtt nem sokkal Magyarországon járt a Gazprom vezére, Alekszej Miller, akivel Orbán Viktor kormányfő megbeszélést folytatott a téli időszakra vonatkozó stabil és megbízható földgázellátásról is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kína bekeményít, amelyik videojátékban vér van, mehet a kukába

Kína bekeményít, amelyik videojátékban vér van, mehet a kukába

Az amerikai nyugdíjasokat nem a kormány noszogatja, hanem a kényszer tartja a munkaerőpiacon

Az amerikai nyugdíjasokat nem a kormány noszogatja, hanem a kényszer tartja a munkaerőpiacon

Orbán Viktor is locsolkodott húsvéthétfőn

Orbán Viktor is locsolkodott húsvéthétfőn

Számszerűsítették a klímaváltozás gazdasági hatásait: Norvégia jól járt, Nigéria rosszul

Számszerűsítették a klímaváltozás gazdasági hatásait: Norvégia jól járt, Nigéria rosszul

Rengeteg fotónk van, de hány igazi emlékünk?

Rengeteg fotónk van, de hány igazi emlékünk?

Ön is a Facebookon locsolkodik? Ne aggódjon, nincs vele egyedül

Ön is a Facebookon locsolkodik? Ne aggódjon, nincs vele egyedül