szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A pozsonyi törvényhozás elutasította az ottani kereszténydemokraták vasárnapi boltbezárási törvénymódosítási javaslatát. A szlovákok furcsán vélekednek erről a kérdésről: többségük ellenzi a nyitva tartást, de ugyancsak többségük szívesen vásárol hétvégén.

A módosító javaslattal a kereszténydemokraták a gyerekes családok kedvében akartak járni, de úgy fest, a törvényhozás többségét ez nem nagyon hatotta meg. Munkáltatói vélemények szerint a vasárnapi zárva tartás több ezer munkahelyet szüntetne meg.

A Polis közvéleménykutató-intézet legutóbbi felmérése szerint Szlovákia lakosainak több mint a fele ellenzi, hogy az üzletek vasárnap és ünnepnapokon nyitva tartsanak.

Szlovákiában az emberek nagy része ugyanakkor előszeretettel vásárol vasárnap. Az üzletközpontok általában tele vannak – írja a Napi.hu. Az egyik kereskedelmi bank szintén a közelmúltban közzétett felmérése alapján a 2013-as bankkártyás fizetések vizsgálatából kimutatható, hogy az élelmiszerbolti bevásárlások közül havonta egyet vasárnap intéznek az emberek. Szlovákiában a megyék többségében az vásárlók több mint 30 százaléka megy vasárnap boltba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közúti veszélyeztetésért felelhet az M1-es közepén büntetésből „leparkóló” autós

Közúti veszélyeztetésért felelhet az M1-es közepén büntetésből „leparkóló” autós

Gyurcsány: Szegények voltunk, mint a templom egere

Gyurcsány: Szegények voltunk, mint a templom egere

EP-s agrárpolitika: kevesebb pénzt a zöldbáróknak

EP-s agrárpolitika: kevesebb pénzt a zöldbáróknak