szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rekordot döntött a Nielsen szerint a szezonális édességek kiskereskedelme 2013 végén. 650 tonna csokit vettek a magyarok, 1,7 millárd forint ment el csak Mikulás-csokoládéra.

Rekordforgalmat ért el a decemberi ünnepek szezonális édességeiből az élelmiszer-kiskereskedelem tavaly; minden eddiginél többet, mintegy 2,7 milliárd forintot költöttek a vásárlók 650 tonna édességre a Nielsen kiskereskedelmi indexe szerint.

A piackutató cég hétfői tájékoztatása szerint a boltok bevétele 10 százalékkal volt több tavaly november-decemberben, mint az előző év hasonló időszakában, mennyiség szempontjából 1 százalékkal adtak el több szezonális édességet az üzletek.

A legnagyobb sláger a csokoládé Mikulás-figura volt, amire csaknem 1,7 milliárd forintot adtak ki a fogyasztók az utolsó két hónapban tavaly, 18 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A második legnépszerűbb kategória a hagyományos ajándékcsomag, bár tavalyi, csaknem 320 millió forintos forgalma 11 százalékkal kisebb volt, mint az azt megelőző év november-decembere során.

Az adventi kalendárium csaknem 200 milliós, a játékot is tartalmazó ajándékcsomag pedig több mint 100 millió forintos forgalmat ért el.  

©

A közlemény szerint kiemelkedő mértékben, 46 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi eladás édes karácsonyfadíszekből, kerekítve 100 millió forintra.

Az értéket tekintve a 400 négyzetméteres és nagyobb üzletekre 84 százalék jutott a szezonális édességek bevételéből tavaly, ami 2 százalékponttal több, mint egy évvel korábban.

Érték szempontjából a 2500 négyzetmétert meghaladó üzletek érték el a legnagyobb piaci részesedést, tavalyi részarányuk 54 százalékos volt, ugyanakkora, mint az egy évvel korábbi szezonban.

A szupermarketet és diszkontot magába foglaló 400-2500 négyzetméter közötti üzletek részaránya 28-ról 30 százalékra  emelkedett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hétköznapi autók, csúcstechnológiával – ma már ez az alap

Hétköznapi autók, csúcstechnológiával – ma már ez az alap

Új tervet mutatott be Novák Katalin: Az idősek bármikor mehetnének boltba, a fiatalabbakat nem engednék be a védett idősávban

Új tervet mutatott be Novák Katalin: Az idősek bármikor mehetnének boltba, a fiatalabbakat nem engednék be a védett idősávban

Hipószerű oldatot árult vírusirtóként és egymilliót kaszált egy férfi

Hipószerű oldatot árult vírusirtóként és egymilliót kaszált egy férfi