szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vizsgálatot indított a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal az állami tulajdonban álló ATEV Zrt-nél, mely az elhullott állatok és emberi fogyasztásra nem alkalmas állati melléktermékek begyűjtését, kezelését, ártalmatlanítását, valamint egyes melléktermékek feldolgozását végzi. A cégcsoportnak 2013-ban több mint 15 milliárd forintot megközelítő árbevétele keletkezett, az adózás előtti eredménye egyes években a 100 millió forintot sem érte el. A cég vezérigazgatója tavaly októberben távozott, úgy tudjuk, Nyerges Zsolt embere volt.

Vizsgálatot indított a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal az állami tulajdonban álló ATEV Zrt-nél - közölte a Miniszterelnökség. Mint ismeretes országszerte ez a cég végzi – a tulajdonában álló négy társaság közreműködésével –  az elhullott állatok és emberi fogyasztásra nem alkalmas állati melléktermékek begyűjtését, kezelését, ártalmatlanítását, valamint egyes melléktermékek feldolgozását.

A vizsgálat elsődleges célja az ATEV Zrt. és a kizárólagos tulajdonában álló cégek bevételtermelő képességének értékelése a Miniszterelnökség közleménye szerint. Azt írják: ahhoz képest ugyanis, hogy a cégcsoportnak az elmúlt években jelentős – "2013-ban 20 milliárd forintot megközelítő" – árbevétele keletkezett, az adózás előtti eredménye egyes években a 100 millió forintot sem érte el.

A KEHI vizsgálata a bevételtermelő tevékenységgel összefüggésben a cégcsoport gazdálkodásának teljes átvilágítását magában foglalja, mivel az ellenőrzés a működéssel együtt járó valamennyi tevékenység, illetve az azokkal kapcsolatban felmerülő költségek indokoltságának és szabályszerűségének elemzésére is kiterjed.

Az 1993. szeptember 30-i alapítása óta állami tulajdonban lévő cégben a Földművelési Miniasztérium gyakorolta a tulajdonosi jogokat, majd szinte napra pontosan 14 évvel később, 2007. szeptember 25-től a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.) lépett a tárca helyére.

A 878 millió jegyzett tőkével – amiből csak 86,903 millió a készpénz – létrehozott cég árbevétele 2013-ban 15,479 milliárd forint volt, adózott eredménye pedig 197,75 millió forint. A vállalat – amelynek jegyzett tőkéje  2011. szeptember 9-től 1,418 milliárd forint – egy évvel korábban 10,858 milliárdos forgalom mellett kicsit több, mint 84 millió forintfelett eredményt hozott össze. Az ezt megelőző évben az adózott eredmény több mint 360 millió felett sikeredett úgy, hogy az árbevétel némileg el is maradt a 2012-estől.

Tavaly októberben távozott a társaság éléről Ádor Sándor, ám sem a távozás okáról, sem a formájáról nem kaptunk infomációkat. Úgy tudjuk, a volt vezérigazgató Nyerges Zsolt embere.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Élete végéig fegyházban marad a taxist halálra késelő férfi

Élete végéig fegyházban marad a taxist halálra késelő férfi

Kitalálta az Apple, hogyan tudna vérnyomást mérni az Apple Watch

Kitalálta az Apple, hogyan tudna vérnyomást mérni az Apple Watch

80-as táblánál 244 km/h-val fotóztak le egy Mercedes-AMG-t

80-as táblánál 244 km/h-val fotóztak le egy Mercedes-AMG-t