szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csaknem 200 millió forint értékű cafeteriát nyert jogerősen is a szakszervezet az egri Markhot Ferenc kórház mintegy 1500 dolgozójának, akik az intézmény államosítása óta, két éve nem kapták meg a béren kívüli juttatást. Az ügyben a korábban első fokon eljáró Egri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, jogerősen pedig most, az Egri Törvényszék precedens értékű döntést hozott. Az államnak fizetnie kell.

Két évre visszamenőleg ki kell fizetnie az államnak az Egri Markhot Ferenc kórházban dolgozók cafeteriáját, évente egyhavi bérnek megfelelő, összesen mintegy 200 millió forintot – döntött jogerősen az Egri Törvényszék. Az ügyben már korábban, az Egri Közigazgatási és Munkaügyi bíróság is hasonlóan döntött, ám a kórház az akkori határozatot megfellebbezte, s a kifizetéssel a jogerős ítéletig várt. Mostantól azonban nincs több kibúvó, az állami tulajdonú intézménynek fizetnie kell. Méghozzá minden dolgozójának, 2013-ig visszamenőleg.

A munkáltató a két évvel ezelőtti államosításkor úgy gondolta, a korábbi kórházfenntartóval kötött szerződéseket nem kell betartania, így a cafeteriamegállapodás sem érvényes az új tulajdonosra. Ezt sérelmezték az ott dolgozók, s öt munkavállaló jogi segítséget kért a szakszervezettől. Az eljárást az Egri Ápolási Szakszervezet és az Autonóm Területi Szakszervezet kezdeményezésére indította az ASZSZ. Most már nincs oka az államnak tovább halogatnia a kifizetést, a jogerős döntésnek mielőbb eleget kell tenni – mondta Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ) alelnöke, az eljárás elindításakor még az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) elnöke.

A MaSZSZ két pert kezdeményezett tavaly az egri kórház dolgozóinak megkeresésére. Az egyik a most első fokon megnyert, a béren kívüli juttatásokkal kapcsolatos, a másik pedig a dolgozók alapbérét érintette. Ez utóbbiban tavaly nyertek jogerősen. Az elnök szerint az egriek sikere példa lehet más, hasonló helyzetben lévő egészségügyi alkalmazottak számára is, főként azoknak, akik elvesztették a korábbi szakszervezeti megállapodásban rögzített béren kívüli juttatásokat. A MaSZSZ várja azok jelentkezését, akik az államosítás során hasonló helyzetbe kerültek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!