szerző:
hvg.hu

Az Orbán Viktor-közeli nagyvállalkozó Garancsi István betette a lábát a plakátreklámpiacra, amely eddig a másik Orbán-közeli nagyvállalkozó Simicska Lajos felségterülete volt. Egy olyan céget vett meg, amelyet a kormány eddig büntetett.

Az Orbán Viktorral jó viszonyt ápoló Garancsi István megvásárolta csütörtökön a reklámpiacon szereplő spanyol–magyar ESMA Zrt. részvényeinek 100 százalékát – írta a Népszava. Ebben a közterületi reklámpiacnak nevezett területen főleg Simicska Lajos és üzlettársa uralkodott, az Orbán–Simicska-balhét megelőzően ömlöttek hozzájuk az állami hirdetések.

A Népszava pénteki számában ismertetik az ESMA-t irányító Bleuer István közleményét, amely szerint a tulajdonostársakkal egyetértésben úgy határozott, hogy az ESMA menedzsmentje részére értékesíti a társaságot, s „a beruházás nagysága miatt a megmaradt csapatnak szüksége volt egy pénzügyi befektetőre is”. Több gazdasági szereplő megkeresése után Garancsi István adta a legkedvezőbb ajánlatot.

A közlemény szerint Garancsi István célja, hogy az érdekkörébe tartozó cégek reklámtevékenységét az ESMA koordinálja, de „természetesen bízik a további terjeszkedésben is". A zrt. vezérigazgatója, valamint a menedzsment tulajdonosi képviselője a cégnél csaknem 20 éve dolgozó Gátai Péter lett.

Orbán középen, jobbra Garancsi
©

A lap emlékeztet arra, hogy az ESMA Zrt. tulajdonában van többek között a villanyoszlopreklámok joga, amelyek használatát azonban három éve törvény tiltja, ami jelentős bevételi forrástól fosztotta meg az ESMA-t.

Garancsi István ezzel egyértelműen Simicska Lajos felségterületére lépett be. Mielőtt Simicska és Orbán összezördültek volna, a nagyvállalkozó és üzlettársának cégei mindent besöpörtek a plakátreklámpiacon.

Ám a hvg.hu éppen csütörtökön írt arról, hogy a szép időknek vége Simicska plakátcége, a Publimont és a Simicska-üzlettárs Fonyó Károly cége, az Euro AWK számára, ezek a cégek szenvedték el a legdurvább visszaesést a kormányzati hirdetések területén a Simicska-csoport médiumai közül. Míg tavaly a Publimontnál az első két hónapban 2752 plakáthelyet vásárolt az állam, most összesen 25-öt, az Euro AWK esetében a tavalyi 767 reklámelhelyezés helyett idén január-februárban összesen 4 darabot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!