szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Végérvényesen befejeződött az ingyenes online apróhirdetési verseny nyílt sisakos korszaka, mivel hétfőre kivezették az OLX.hu portált a hazai internetről. A februárban vesztett helyzetből hirtelen nyerésre fordító Jófogás.hu ügyvezetője azért kér még két évet a nyereségessé váláshoz.

A Világgazdaság írta meg a sztori végét: hétfőn hajnalban kivezették a magyar online rendszerből OLX.hu-t. Nem egyszerűen lekapcsolták azonban az oldalt, hanem az apróhirdetési oldalon most a nevét beíró beíró felhasználó automatikus átirányítást "nyer" a Jófogás.hu-ra. Az OLX adatbázisát már pénteken megkapta a Jófogás, így az Palocsay-Zubor Géza (a Jófogás.hu-t működtető Schibsted Classified Media Kft. ügyvezető igazgatója) szerint néhány napig eltart majd, míg abból az értéket ki tudják nyerni, de a cégvezető úgy saccolt a gazdasági portálnak, hogy nagyjából 30 százalék körül lehet az olyan felhasználók aránya, akik eddig csak az OLX.hu-t használták.

Mint azt elsőként a hvg.hu írta meg február fekete péntekén: a Schibsted egy globális üzleti jelentésben tette közzé először, hogy megvette a magyar OLX-et. A vételnek jószerével semmi köze nem volt ahhoz, hogy Magyaországon mi zajlott az elmúlt években, mert a versenytársak megállapodása mögött valójában az állt, hogy a magyar piac feladásáért cserébe az OLX mögött álló Naspers megkapta ugyanezt a "szívességet" a portugál és a román piacon a Schibstedtől.

A Jófogás kabalafigurájára (is) rengeteget költöttek...
©

Ez a magyarázata annak, hogy miközben 2013 második felétől a magyar online ingyenes apróhirdetési piacon az eNet szektorátvilágítása egyre inkább az OLX fölényét mutatta ki, az erősebb cég adta fel a harcot. Korábban többször is megírtuk e versengés pillanatnyi állását, valamint azt is, hogy az hosszú távon fenntarthatatlan modell, hogy a cégek évente mintegy másfél milliárd forintot égetnek el a reklámpiacon, miközben a bevételeik jó ha ennek a tizedét képesek voltak elérni.

A februári bejelentés óta leginkább a cégek által felhalmozott adatbázis összeolvasztása, összevonása volt a feladat, illetve az, hogy az OLX-en hirdetőket megpróbálják zökkenőmentesen átcsatornázni a Jófogásra. Ennek megfelelően a Jófogás március első napjától kannibalizálta az OLX-hirdetőket, a saját oldalán pedig igyekszik lépést tartani az egyre növekvő számú felhasználóval és hirdetéssel. Az OLX kivonulásával az ingyenes apróhirdetési piacon az operátori oldalról látszó legnagyobb nyűg (az ingyenesség) kizárólag a Jófogás nyakán maradt. És bár e területen új piaci szereplő felbukkanásától egyelőre talán nem kell tartani, de attól már igen, hogy a cég egyes-egyedül meddig képes megülni ebben a – voltaképpen ajándékba kapott – nyeregben.

Az, hogy a nyerésre álló fél tette fel a kezét, és "adta meg magát", voltaképp beillik a cégek közti furcsa rivalizálásba, így az sem különösebben meglepő, hogy ez a hangulat az utóbbi hónapokban is megmaradt. Nem csak azért, mert a Jófogás – illetve a Schibsted – fúzióról kommunikál, az OLX – illetve a mögötte álló Allego Group – pedig szájtbezárásról, illetve kivonulásról, hanem mert az a gyanú is egyre erősebb, hogy az OLX talán átverte a Jófogást. Erre utal, hogy az ingyenes apróhirdetési piacról kivont pénzek jelentős részét abba a Vaterába kezdték visszaforgatni, mely bár nem ingyenes, de a Jófogás bevétel-, és pénztermelési kényszerével sok-sok közös vonást mutat.

A vg.hu mindenesetre most azt tudta meg Palocsay-Zubor Gézától, hogy a Jófogásnál további jelentős fejlesztések készülnek – például akár a bútorokat is háztól házig szállítják majd, illetve a szállás.hu-val is úgy számolnak, hogy annak a teljes adatbázisa elérhetővé válik a jövőben az oldalon keresztül is. A cégvezető azt is közölte: a fő célkitűzés továbbra is az, hogy képesek legyenek eltartani magukat. Ez szerinte két éven belül akár már megvalósulhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lassan szó szerint ingyen lesz az áram, soha nem volt még ennyire olcsó a napenergia

Lassan szó szerint ingyen lesz az áram, soha nem volt még ennyire olcsó a napenergia

Serf András: Miért tiltsuk be Petőfit?

Serf András: Miért tiltsuk be Petőfit?

Így lehet zöld rendszámmal is könnyen parkolási bírságba futni

Így lehet zöld rendszámmal is könnyen parkolási bírságba futni