szerző:
hvg.hu

Az OLX-nek annyi, nyert a Jófogás. Meglepetésre az évek óta kétszereplős, ingyenes online hirdetési piac kisebbik szereplője azt jelentette, hogy megvette a nagyobb riválisát.

Egy éve sincs, hogy a HVG megírta: az ingyenes apróhirdetési piacon olyan verseny zajlik, aminek látszólag semmi értelme nincs. Az Apródról OLX-re átkeresztelt "vaterás" cég orrhosszal vezetett ugyan a Jófogás előtt, de azt sehogy sem lehetett ebbe az öldöklő küzdelembe belátni, hogy a két cég által évente mintegy másfél milliárd forintos éves reklámköltési versenyzés kinek, mikor és hogyan tudna megtérülni. „Jelenleg egyik szereplő sem képes komolyabb bevételt termelni, mindkét versenytárs óriási összegeket fektet a felhasználói bázis kiépítésébe és a márkaismertségre” – állt ekkor a piacot szondázó eNet jelentésében.

Évek óta tudott: végül csak egy maradhat
©

A kétszereplős harc valójában 2013 ősze óta zajlik igazán intenzíven, akkor azt írtuk, hogy a felek közti csörtéből olyan párharc rajzolódik ki, ahol a meghatározó szereplők folyamatosan csak lőnek, de ritkán töltenek. És nem csak egymásra, mert anélkül nyomatják az öngyilkosnak tűnő stratégiát, hogy világosan kirajzolódna: mikorra (mennyiből és persze: hogyan) várható majd megtérülés egy alapvetően ingyenes szolgáltatásra épülő ágazatból.

A végtelenített beruházási, és reklámköltési kényszer egy célt szolgálhatott: a riválist egyszer, talán, majd két vállra fekteti. A cégeknél akkor is azt állították: a reklámokban az egymásra utalgatás, egymás fricskázása – ahogyan az egymás sarkát taposó reklámkampányok is – véletlenek. Kötötték az ebet a karóhoz: ők csak piacot építenek.

Jófogás vs. OLX

 A Jófogást 2010-ben a nulláról indította el a norvég Schibsted Classified Media Ltd. magyar leányvállalata. Rövid idő alatt piacvezetővé vált az ingyenes apróhirdetési piacon, aminek egyrészt az Expressz termékfejlesztésének elmaradása, másrészt az a sajátos magyar út az oka, ami az apróhirdetési piacon az adásvételért sápot szedő Vaterát tette meg origónak. A Jófogás azonban  az elsőségét 2013-ra elvesztette, mert miközben a cég 2012-es adatai több mint 1 milliárd Ft veszteséget mutattak, a rivális, a Vaterát és Árukeresőt működtető Allegro Group (mely a dél-afrikai Naspers lengyel leányvállalata) éppen ekkor "nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt".

A győzelem bejelentése: feketén-fehéren
©

Az Allegro 2012–2013 folyamán átkalibrálta a teljes portfólióját, és felépítette az ingyenes online hirdetési piacra a maga verzióját. Ez volt az Apród. Azért volt, mert bár az Allegro gyorsan  egyértelművé tette, hogy hajlandó a szegmens legjelentősebb marketingbüdzséjét is betolni a márkaépítésbe, már piacvezetőként, 2014 áprilisában az Apród brandet beáldozta annak érdekében, hogy a nemzetközileg ismert terméknévre, az OLX-re cserélje le a márkanevét.

A Schibsted most azt jelentette, hogy megvette a magyar OLX-et. Azt, hogy mennyire nem lehettek beavatva az OLX magyarországi dolgozói a nyilván jó ideje tartó tárgyalásokba, jelzi, hogy épp a napokban adott ki a cég közleményt arról, hogy az átmárkázás milyen új távlatokat nyitott az OLX előtt.

Másnak is fáj majd

A meglepő bejelentés háttérben az állhat, hogy az utóbbi időben a Naspers és a Schibsted több patthelyzetig jutott piacon is (Brazíliában és Ázsiában, több országban is) képes volt kölcsönösen engedni a riválisának. Ennek az egyik új tétele lehet, hogy a Naspers - beáldozva a nyerőre álló magyar piacát - Romániában és Portugáliában szerzett kizárólagosságot. A Schibsted valószínűleg azért vállalta be ezt az "egy piacért kettőt" áldozatot, mert a Használtautó.hu megvásárlását követően, az utóbbi egy évben olyan sokat áldoztak annak átszabására és újragondolására, hogy nem vállalhatták a Jófogás beáldozását. Illetve: az  járó, közvetett veszteségeket. (Azt tudni kell, hogy - bár Magyarországon épp a Jófogás és a Használtautó esetében ez nem látszik - a különböző piaci szegmensek adatbázisainak összekapcsolásából plusz versenyelőnyök nyerhetők.)

Ami most következik, az valószínűleg az, hogy villámgyorsan a Schibsted platformjára rotálják át az OLX hirdetőit. Utóbbit egyszerűen bezárják vagy hagyják elhalni, mivel a 90 napon túli hirdetések automatikusan értéküket vesztik. Bezárják a riválisnál a boltot és a Schibsted érvényesíteni kezdi a más országokban is már bejáratott és sikeres piaci modeljét, melynek alaptézise, hogy az apróhirdetések maradnak ugyan ingyenesek, de a kiemelésekért már fizetni kell.

A változás nem csak az OLX munkavállalói számára jelent rossz hírt (noha a logika azt diktálja, hogy a Jófogásnál a hirtelen megugró hirdetésszám keelhetősége érdekében létszámbővítés lesz, és ezt szakmailag az ex-olxesekből lehete a legkönynyebben megoldani). A reklámpiac is megérzi majd a változást: az egyszereplőssé váló piacon ugyanis a Jófogás biztosan nem fog a korábbi évekhez mérhető reklámbüdzséből költeni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elismerte a köztévé, hogy egyoldalúan tájékoztatott a TASZ egyik ügyéről

Elismerte a köztévé, hogy egyoldalúan tájékoztatott a TASZ egyik ügyéről

Így próbálja befolyásolni Oroszország az EP-választásokat

Így próbálja befolyásolni Oroszország az EP-választásokat

A Tádzs Mahal az első indiai műemlék, ahol szoptatós szobát rendeznek be

A Tádzs Mahal az első indiai műemlék, ahol szoptatós szobát rendeznek be

Súlyosan elmarasztalta Orbánék kormányzását az Európa Tanács emberi jogi biztosa

Súlyosan elmarasztalta Orbánék kormányzását az Európa Tanács emberi jogi biztosa

A cseh külügyminisztérium üdvözölte az új westerosi királyt

A cseh külügyminisztérium üdvözölte az új westerosi királyt

Kiszivárgott, mit találtak a lezuhant Boeing 737 MAX 8 feketedobozában

Kiszivárgott, mit találtak a lezuhant Boeing 737 MAX 8 feketedobozában