szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Adózóna összegyűjtött néhány olyan bevételcsökkentő elemet, amivel az őstermelők lefaraghatnak adókötelezettségükből. Az egyik ilyen a munkaerőpiacon hátrányos helyzetben lévő személyek foglalkoztatása.

A legalább 50 százalékban megváltozott munkaképességű alkalmazott foglalkoztatása esetén a bevétel csökkenthető személyenként havonta az alkalmazottnak fizetett bérrel, de legfeljebb a hónap első napján érvényes minimálbérrel – ennek összege a 2014-ben 101 500 forint volt.

Egy másik módszer a sikeres szakmai vizsgát tett szakképző iskolai tanuló továbbfoglalkoztatása, vagy a korábban munkanélküli személy, vagy szabadulást követő 6 hónapon belül szabadságvesztésből szabaduló személy, pártfogó felügyelet alatt álló személy foglalkoztatása. Említett alkalmazottakat foglalkoztató őstermelő bevételét csökkentheti az utánuk a foglalkoztatás ideje alatt, de legfeljebb 12 hónapon át a befizetett szociális hozzájárulási adó összegével. Erre abban az esetben is lehetőség van, ha az említett kiadást a tételes költségelszámolást alkalmazó őstermelő költségként is elszámolta. Az ilyen jellegű kedvezmény kivételes, hiszen a lehetőség van ugyanazon kiadás költségként és bevételcsökkentő tételként történő elszámolását is.

A korábban munkanélküli személy foglalkoztatása esetén a bevétel csökkentésére akkor van lehetőség, ha az érintett személy alkalmazása óta, illetve az azt megelőző 6 hónapon belül azonos munkakörben foglalkoztatott más alkalmazott munkaviszonyát rendes felmondással nem szüntette meg, és az érintett személy az alkalmazását megelőző 6 hónapon belül vele nem állt munkaviszonyban. Ide kattintva további két tippet talál az Adózóna oldalán.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!

Szeretnénk még jobb tartalmat előállítani ebben a rovatban, ehhez kérnénk a segítségét.

 


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fejenként 600 ezer forintot tartanak otthon a magyarok

Fejenként 600 ezer forintot tartanak otthon a magyarok

Videó: járókelők között raboltak ki egy idős férfit Ferencvárosban, senki sem állt meg segíteni

Videó: járókelők között raboltak ki egy idős férfit Ferencvárosban, senki sem állt meg segíteni

Ez az óra folyamatosan méri, hogy van-e láza

Ez az óra folyamatosan méri, hogy van-e láza