szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Közbeszerzési Hatóság pénteki határozata szerint Simicska Lajos cégét, a korábban százmilliárdos megrendeléseket kapó Közgépet három eltiltják a közbeszerzésektől. Rosszul adták meg egy hajó adatait. A Közgép bírósághoz fordul, szerintük a határozat kirívóan sérti az magyar és az európai uniós jogszabályokat.

Amíg Simicska Lajos jóban volt Orbán Viktorral, addig cége, a Közgép Kft. 100 milliárd forintos nagyságrendben tarolt a közbeszerzéseken, pénteken azonban a Közbeszerzési Hatóság kizárta a vállalatot minden állami közbeszerzésből, de hát Simicska már nincs is jóban Orbánnal. A hatóság pénteki határozata szerint a Közgép egyik ajánlatában hamis adatokat közölt, ezért három évre kizárták a közbeszerzésekből - közölte az RTL Klub Híradója.

A Közgép sikerszériája éppen 2015 februárja után szakadt meg, azt követően, hogy Simicska Lajos nyilvánosan becsmérelte Orbán Viktort, ezzel nyilvánvalóvá vált az, amit addig is többször megírtak a lapok, vagyis hogy a 2014-es parlamenti választásokat követően a korábbi évtizedekben egymás mellett végig kitartó két egykori kollégiumi társ viszonya megromlott. (Simicska azért becsmérelte Orbánt, mert úgy vélte, ő áll amögött, hogy a Simicska-médiabirodalmat több vezető beosztású munkatárs is egyszerre hagyta ott.)

A Közgép a pénteki döntés nyomán azokat a projekteket még befejezheti, amelyeken már dolgozik, de új állami megbízást nem kaphatnak. A hatóság szerint a 218 milliós gönyüi kikötőfelújításra beadott pályázatában közölt hamis adatokat a cég. Egészen pontosan azt állítják, hogy fordítási hiba szerepel a pályázatban, illetve hogy pontatlanul adták meg a munkában résztvevő hajók méretét. A Közgép egyébként a legolcsóbb ajánlatot adta be.

A hatóság döntése miatt Simicska cége bírósághoz fordul, a végső szót a törvényszék mondja ki - áll a Közgép hvg.hu-nak is elküldött közleményében, szerintük "ez a közigazgatási határozat még a sokat látott közbeszerzési szakértők szerint is kirívóan sérti az magyar és az európai uniós jogszabályokat". Azt írják, hogy már a jogorvoslati kérelmében és a Közbeszerzési Döntőbizottság tárgyalásán is bebizonyították, hogy a törvényeknek megfelelően, jóhiszeműen és az elvárható gondossággal járt el az ajánlatának benyújtásakor. A hamis adatszolgáltatást annak ellenére állapították meg cégünk terhére, hogy a Közgép csak továbbította azokat az adatokat, amelyeket az érintett hajók tulajdonosa közölt velünk, a Közgép alkalmasságát a jogorvoslati eljárás során az illetékes szerb minisztérium hivatalos dokumentumai is igazolták - írják válaszukban.
  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!