szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az autóbiztonsági eszközöket termelő gyárban a 40-50 fokos hőségben sokan nem bírták a munkát, ráadásul a szellőztetés sem megoldott. Kedden 30-an, szerdán 28-an lettek rosszul, a cég vezetése csütörtökre ígéri a megoldást: mobil klímaberendezéseket hoznak.

A hőség és az oxigénhiány miatt tömegesen lettek rosszul kedden és szerdán a sopronkövesdi Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. üzemében a dolgozók; a cég vezetése azt ígérte, csütörtökre mobil klímákkal oldja meg a szellőztetést – közölte a Vasas Szakszervezeti Szövetség helyi elnöke szerdán az MTI-vel.

Marsitsné Horváth Marianna elmondta, hogy kedden 30-an, szerdán 28-an panaszkodtak rosszullétre az autóipari vállalat üzemében, mert nincs szellőztetés az üzemben. A 2018-ra elkészülő új csarnok építési munkálatai miatt ugyanis lefalazták az ablakokat. Az érdekképviselet vezetője jelezte: korábban azt az ígéretet kapták a vezetőségtől, hogy május végére megoldják a szellőztetést.

©

Beszámolt arról, hogy folyamatosak a konzultációk a vezetőséggel az ügyben, ám mivel semmi sem történt, az illetékes munkavédelmi felügyelőséghez fordultak. Kedden a hatóság munkatársai 35 fokot mértek a csarnokban – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy a szakszervezet szerdán értesítette az európai üzemi tanácsot és a svéd anyavállalat szakszervezetét is a történtekről.

A szakszervezeti vezető elmondása szerint nyomásra a munkáltató felkérte a Misszió Mentő Betegszállító és Szolgáltató Kft.-t, hogy 24 órás ügyeletben egy autóval legyen jelen a gyár területén, és segítsen azoknak, akik rosszullétre panaszkodnak. Marsitsné Horváth Marianna úgy tudja, az éjszaka át fogják szellőztetni az üzemet, csütörtökre beszerelik a mobil klímákat, amelyekkel megoldódik az üzem levegőztetése és a hőmérséklet csökkentése.

Az MTI kereste a vállalat vezetőségét, akik későbbre ígértek tájékoztatást.

Az Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. a stockholmi székhelyű Autoliv-cégcsoport tagja, amely biztonsági öveket gyárt járművekhez. A cég 1993 óta van jelen Magyarországon, jelenleg mintegy 1800 embernek ad munkát.

Az idén februárban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Frank Kohrs, az Autoliv európai biztonságiöv-gyártásért felelős alelnöke bejelentette, hogy a jelenlegi 19 ezer négyzetméteres sopronkövesdi gyárat 15 ezer négyzetméteres csarnokkal bővítik. A 11 milliárd forintos beruházást 1,5 milliárd forinttal támogatja a magyar kormány. A bővítéssel a tervek szerint hétszáz új munkahelyet teremtenek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!