szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ősszel meghozhatják azokat a jogszabályokat, amelyek lehetőséget adnak a génmódosításmentes termékek megjelölésére. A földművelésügyi államtitkár szerint ezzel a magyar gazdák egy új piaci szegmensben kerülhetnének lépéselőnybe.

Ezt a fajta termékmegjelölést európai szinten is össze kell hangolni, de ha Magyarország "zászlóvivőként" tudná ezt meglépni, akkor a magyar gazdák új piaci szegmensben lehetnének pionírok, növelve versenyképességüket – mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Nagy István az M1 reggeli műsorában. Az államtitkár kitért arra, hogy az uniós országok egyetértenek abban, hogy jelölni kell a GMO-mentes termékeket, ezt egy konferencián is megerősítették. Az államtitkár ugyanakkor hozzátette, hogy szakemberek dolgoznak azon, hogy a szóját egy alternatív fehérjével váltsák ki, de a gyakorlati megvalósítás sok kérdést vet fel. Csak Magyarországon 750 ezer tonna szóját használnak fel, így a megoldást "nem lehet megúszni".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!