szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mi van, ha cafeteriából törleszt a dolgozó, de év közben csökken a törlesztőrészlet? Át lehet irányítani a fennmaradó részt vagy összeszorított foggal továbbra is csengetni kell a magas közterhet?

Sok cég jelezte, hogy a munkatársuk által igényelt hitel törlesztéssel bajok lesznek év vége felé. Az év során a hitel úgy változott, hogy a dolgozónak kevesebbet kell törlesztenie, mint amennyit cafeteriából erre igényelt. És persze, ha a törlesztésnél több munkáltatói támogatást kap, akkor ennek 120 százaléka adózik jövedelemként – írja Fata László cafeteria-szakértő. Szóval nem éri meg többet adni/kapni! Nagyon nem!

Mit kell ilyenkor tenni? Kézenfekvő, hogy nem kell annyi hitel támogatást adni, vagyis át kell csoportosítani ezt más juttatásokra.

Mi ennek a szabályos módja? Érdemes elolvasni a vállalkozás el saját belső cafeteria szabályzatát.

Ha, semmit nem ír a módosításról a szabályzat, úgy a munkavállaló kérje írásban kérje a juttatási érték átcsoportosítását. Erre jó lesz egy év elején kitöltött választó nyilatkozat forma is, amibe belekerül a még év végéig felhasználható összeg, és a dolgozó igénye, hogy mire is szeretné ezt elkölteni.

Ha ír valamit ír a módosításról a szabályzat, akkor eszerint csoportosítsa át a munkavállaló az év eleji igényeket.

Ha nem teszi lehetővé a meglévő szabályzat az évközi módosítást, akkor vagy minden marad a régiben, és a fel nem használt hitel támogatás után a munkáltató és munkavállaló is kifizeti az adót. Vagy a munkáltató egy gyors (írásos) határozattal módosítja a szabályzatot (ha a szabályzat tartalmazza a módosítás leírását, akkor eszerint, ha nem tartalmazza, akkor szabadabb a folyamat) Aztán a módosított szabályzat szerintátalakítják a dolgozói felhasználást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elfogták a férfit, aki egy SZFE-maszk miatt vághatta meg egy nő arcát Csepelen

Elfogták a férfit, aki egy SZFE-maszk miatt vághatta meg egy nő arcát Csepelen

Tippelje meg, hány éves tejes zacskót találtunk épen

Tippelje meg, hány éves tejes zacskót találtunk épen

Három sztrájk és egy háromórás tárgyalás után sincs megállapodás a ContiTechnél

Három sztrájk és egy háromórás tárgyalás után sincs megállapodás a ContiTechnél