szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A háromszorosára romlottak a Volkswagen adóskockázati mutatói, és ez kezdi megfertőzni a BMW és a Mercedes díjszabásait is.

Meredeken romlottak kedden a Volkswagen német járműgyártó csoport adóskockázati mérőszámai a londoni piacon a cég amerikai részlegénél kirobbant, súlyos pénzbírságokkal és veszteségekkel fenyegető csalási botrány hatására. Az ügynek máris érezhető a piaci járványhatása, a kockázati mutatók gyengülése ugyanis kezd átterjedni más nagy német gyártókra is. 

A Markit Financial Information Services piaci információszolgáltató cég a keddi londoni kereskedést összefoglaló elemzésében kimutatta, hogy a VW CDS-tranzakcióinak díjszabása - vagyis a cég törlesztési csődkockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek középárfolyama - a nap folyamán megközelítette a 210 bázispontot. 

Ez azt jelenti, hogy a Volkswagen irányadó ötéves kötvényeinek CDS-kontraktusai a hét első két kereskedési napján a múlt heti zárásnak csaknem a háromszorosára drágultak, a vállalat CDS-középárfolyama pénteken ugyanis 75 bázisponton zárt Londonban. 

A keddre kialakult árazás alapján egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves VW-kötvényre jelenleg csaknem 210 ezer eurós középárfolyamon kínálnak CDS-kontraktusokat a londoni piacon a pénteki zárásban e lejáratra mért 75 ezer eurós kockázati díj helyett. 

A Markit londoni elemzői kiemelik, hogy a Volkswagen CDS-mutatója a 2009-es pénzügyi válság óta most először haladta meg a 200 bázispontot. A sors iróniája, hogy a Volkswagen is 2099-ben kezdte árulni az amerikai piacon azon dízelmotorral szerelt járműveit, amelyek a károsanyag-kibocsátási tesztekkel kapcsolatban most kirobbant csalási botrány középpontjában állnak. 

A súlyos botrányt a VW kötvényárfolyamai is megszenvedték. A Markit kimutatása szerint a Volkswagen 2020. januári lejáratú adósságpapírjának hozama a keddi londoni kereskedésben 1,37 százalékon tetőzött; ez hatalmas, 50 bázispontos ugrás a múlt heti utolsó záróhoz képest. A VW vállalati kötvényeivel a nyáron még 0,60 százalék körüli hozamokon kereskedtek. Ráadásul az ügy piaci hatásai immár járványszerűen terjednek. 

A Markit kedd esti adatai szerint a BMW és a Daimler CDS-kontraktusainak díjszabásai is meredeken megugrottak, és egyaránt meghaladták a 100 bázispontot az elmúlt időszakra jellemző 60-70 bázispontos jegyzések után. A cég szerint ez háromévi CDS-árfolyamcsúcs e két járműgyártó csoport esetében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dél-koreai vakcinafejlesztőket támadtak meg észak-koreai hackerek

Dél-koreai vakcinafejlesztőket támadtak meg észak-koreai hackerek

Radar360: Orbán a valóságban és filmen is Németország fókuszában

Radar360: Orbán a valóságban és filmen is Németország fókuszában

Kováts Adél vezetheti tovább a Radnóti Színházat

Kováts Adél vezetheti tovább a Radnóti Színházat