szerző:
MTI

800 milliós befektetéssel olyan hulladékkezelési technológiát vezetett be a Lidl Magyarországon, amivel állítólag a szemét 95 százaléka újrahasznosítható. Eddig 79 boltban vezették be a módszert.

Nyolcszázmillió forintból korszerűsítette hulladékkezelési eljárását a Lidl Magyarország, a környezetvédelmi beruházással a keletkezett hulladék 95 százalékát újra tudják hasznosítani.

A cég közleménye szerint eddig 79 boltban vezették be az új technológiát, és a 2016-os gazdasági év végére mind a 164 magyarországi áruházban megtörténik a fejlesztés. A beruházással a tömörített hulladék méretét a korábbi egynegyedére tudja lecsökkenteni a vállalat. 

A fenntartható fejlődést szolgáló korszerű eljárás mérsékli a szállítási távolságot is: a kisebb kamionforgalomnak köszönhetően éves szinten több mint 800 ezer kilométerrel rövidebb a fuvarozási út, mely egyben 165 tonnával kevesebb szén-dioxid-kibocsátást jelent. 

©

A tájékoztatás szerint az elmúlt két évben a Lidl folyamatosan modernizálta áruházaiban a hulladékkezelő berendezéseket. Az áruházlánc 25-féle hulladéktípust különít el, 2014-ben összesen 22 ezer tonna hulladékot hasznosítottak újra: többek között 14 300 tonna papírt, 150 tonna PET-palackot, 1350 tonna fát, 500 tonna fóliát és 3000 tonna zöldség-gyümölcsöt. A zöldségeket komposztálják vagy biogázüzemekben dolgozzák fel, a fóliákból újra fóliát készítenek, a PET-palackokból granulátum előállítása után újra palackot gyártanak. 

A Lidl Magyarországon 2004-ben nyitotta meg első logisztikai központját és 12 üzletét. Mára már több mint 160 áruházat nyitott, és csaknem 4000 munkavállalót foglalkoztat, termékeinek több mint 60 százalékát magyar beszállítóktól szerzi be. A nyilvános cégadatok szerint a társaság 2014-ben 261,5 milliárd forint nettó árbevétel mellett 8,2 milliárd forint adózott nyereséget könyvelt el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!