szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az olasz ételeket kínáló Vapiano gyorsétteremlánc jelenlegi és volt dolgozói egybehangzóan azt állítják, hogy egyes németországi éttermekben lejárt szavatosságú húsokat és zöldségeket használtak fel, és újracímkézték az élelmiszereket. A cégvezetés meglepődött a vádakon, de komolyan veszi azokat.

Manipulálhatták egyes élelmiszerek eltarthatósági dátumait a német tulajdonú, olasz ételeket kínáló Vapiano gyorsétteremhálózat egyes éttermeiben – írja a Die Welt. Az étteremlánc tíz jelenlegi és korábbi dolgozója súlyos dologgal vádolta meg a Magyarországon is több étteremmel jelen lévő olasz gyorséttermet, a Vapianót.

Azt állítják, hogy egyes müncheni, berlini, frankfurti, hannoveri és kölni éttermekben megszegték a szabályokat, és újramatricázták a húsokat és zöldségeket, így gyakorlatilag már lejárt élelmiszerekből készülhettek a felszolgált ételek.

AFP / DPA / Rolf Vennenbernd

A Die Welt vasárnapi kiadása azt írja, a dolgozók szerint olyan ételek kerültek a fogyasztók tányérjaira, amiknek fura szaguk volt, vagy egyáltalán nem néztek ki ínycsiklandónak. A szerkesztőségbe fotókat is eljuttattak, amik bizonyítják állításaikat az átmatricázott élelmiszerekről.

Zöldes penész, furcsa szagok

A Vapiano visszautasítja az állításokat. Közölték: szigorú szabályok érvényesek a felhasznált alapanyagokra, a Fresenius Intézet pedig rendszeres ellenőrzéseket végez az éttermekben a lánc kérésére.

A németországi törvényi helyzet nem teljesen tiszta az ilyen esetekben. Alapjában véve az étteremtulajdonosok még eladhatják a már lejárt élelmiszereket, ugyanis nem létezik olyan szabály, ami megmondja, hogy a felolvasztott hús- és zöldségtermékeket meddig lehet főzésre felhasználni.

A láncot megvádoló alkalmazottak egyike arról mesélt, hogy olyan tésztát adtak el, amin zöldes penész volt, és ezt a vásárló azért nem vette észre, mert szósz került a tésztára. Egy másik munkatárs szerint a főnök arra utasította, hogy melegítse fel jobban a wokot, amiben főzi a tésztát, így nem lesz furcsa íze az elkészült ebédnek.

Vapiano-vezér: komolyan vesszük a vádakat, de nálunk minden friss

A Vapiano nemrég kinevezett új vezérigazgatója a Facebookon reagált a cikk állításaira. Jochen Halfmann azt írta: meglepte, sőt: személyesen megérintette a cikk. Hosszasan taglalta, hogy első heteit vezérigazgatóként a konyhában töltötte, ahol tányérokat mosogatott, tésztát főzött és zöldségeket szeletelt, és előre nem bejelentett látogatásokat is tett a németországi éttermekben.

Liebe Gäste, ich bin Jochen Halfmann und seit Kurzem Vorstandsvorsitzender von VAPIANO. Die Vorwürfe der Welt am...

Posted by Vapiano on Sunday, 1 November 2015

"A frissesség nálunk alapelv, a frissesség az ígéretünk, ezért a frissességért látogat el napi hatvanezer ember csak a németországi éttermeinkbe" – írta a közösségi oldalon, hozzátéve: náluk a vendégek szeme előtt készül el az étel, a tésztát pedig naponta készítik.

Azt is írta: ettől függetlenül komolyan veszi a Welt am Sonntagban megjelent vádakat. Hozzátette: az éttermeikben alkalmazott bónuszrendszer nem motiválja csalásra az étteremvezetőket.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!