Dúzsi, Eszterbauer, Bodó vagy Konyári legyen a borászok borásza?
Vagy inkább Gere, Bacsó, Árvay, netán Heimann? Egyelőre az biztos, hogy ismét összeállt egy - aligha vitatható, de - meglehetősen hosszú szakmai lista a legkiválóbb magyar borászokról. Azt, hogy közülük ki legyen az idén választott borászok borásza, eldöntheti ön is. Szavazzon!
Néhány napja befejeződött a 10. jelöltállítási procedúra: a feladatra hivatott Vinum Praemium Alapítvány Kuratóriuma véglegesítette az idei borász-listát. Az ötvenes névsorba az idén is csak kiemelkedő minőségű bort készítő kerülhetett. A Borászok Borásza cím birtokosa - olvasható a hivatalos kiírásban - az a kiemelkedő minőségű bort készítő személy lehet, akit az elmúlt évek Borászok Borászai egymástól függetlenül a hazai bortermelők 50 legjobbja közé jelölnek, majd közülük kétkörös szavazással a legtöbb szavazatot kapja.
Az idei 50-es listát a korábbi Borászok Borászai - Demeter Zoltán (2007), Lőrincz György (2008), Szepsy István (2009), Légli Ottó (2010), Kaló Imre (2011), Györgykovács Imre (2012), Szentesi József (2013), Berecz Stéphanie (2014) - állították össze úgy, hogy mindenki maga írt össze egy 50-es listát, és az ebből összesített lista legjobb 50 neve került az idei jelöltlistára. A kuratórium most kiértesíti a jelölteket, és indulhat a szavazás. Ez úgy történik, hogy a jelöltek szavaznak a Borászok Borásza díjra, két körben. Az első kör után az öt legtöbb szavazatot kapó borász marad "állva", ötük közül egy újabb körszavazás után a legtöbb szavazatot szerző lesz az idei díj nyertese. (Szavazategyenlőség esetén a legidősebb jelölőtestületi tag szavazata dönt.)
Természetesen elfogadtuk a szakmai névsort, azt, hogy az idén az alább felsorolt 50 borász aspirálhat majd a Borászok Borásza címre. Ám hogy ne csak a szakma választhassa ki az idei elsőt, lehetőséget teremtünk egy független szavazásra. Arra, hogy ön is megválaszthassa, kit tart e címre leginkább érdemesnek, minden név mellé írtunk alapinformációkat. De csak egy név mellé tegye - elvégre akármilyen népes is a mezőny, első közülük csak egyetlen lehet.
A borokra és a borászokra ráhangolódásként pedig megidézzük az aboszolút klasszikus Bëlgát.
A lista alfabetikus sorrendben a következő (szavazni pedig egy kicsit lejjebb, a jobb oldali boxban lehet):
Árvay János - 40 éve dolgozik borral, Tokaj-Hegyalja egyik "öreg motorosa", aki hat éve vezeti a családi pincészetét. Száraz, "lomhán mozgó", erőteljes, olykor kissé füstös furmintjaival számos best of listán már bérelt helye van. Aszúból csak 6 puttonyost készít.
Áts Károly - "A 100 pontos aszú" készítője, két éve a Tokaj Kereskedőház főborásza. A 2012-ben alapított családi pincészete Mád három meghatározó dűlőjében (Szent Tamás, Betsek, Suba) van. A furmint-sárgamuskotály-hárslevelű házasításából készült Áts Cuvée ugyanúgy nem szorul magyarázatra, mint az Áts Furmint.
Bacsó András - a spanyol tulajdonú Oremus birtok igazgatója és főborásza, az új, fiatalabb íz és színvilágú tokaji aszú egyik első képviselője. Édes szamorodniai és késői szüretelésű cuvée-i mellett 2009 óta a száraz Mandolás Furmint sikerének is a kovácsa.
Bakó Ambrus - a molekuláris biológiáról átnyergelő borásznak nincs saját szőlője, a Badacsonytomaji présházban és pincében viszont a kezdet (2011) óta csak olyan borokat készít, melyekről "a szakma" is ódákat zeng. Csak késői érésű fajtákkal dolgozik, az olaszrizlingjei és kéknyelűjei a badacsonyi borok élmezőnyébe sorolandók.
Balassa István - a tavaly novemberben az állami Tokaj Kereskedőházhoz szőlészeti igazgatónak igazolt borász hét, zömében kis parcella "zsonglőre". A tíz éve indított saját birtok Nyúlászó furmintja, illetve Betsek hárslevelűje bármelyik tokaj-hegyaljai csúcsborásznak is dicsőségére válna.
Balla Géza - a borász által vezetett Wine Princess a ménesi borvidék legnagyobb pincészete, az Arad-hegyaljai borvidék egyik gyöngyszeme. Balla csúcsra fejlesztette a kadarkát, aki ilyen szőlőt akar telepíteni, a legjobb oltványokat tőle szerezheti be. Elsősorban a ménesi kadarka hírneve erős, de az utóbbi években sorra érkeznek a hozzá felnövő merlot-k, illetve a Balla féle Cabernet Sauvignonok is.
Bárdos Sarolta - a tokaji borvidéken 2012-ben az év borászává válaszott borász "bennszülött". Tokajban született, a Kertészeti után pedig - visszaköltözve a szülőfalujába, Bodrogkeresztúrba - több térségi borászatban dolgozott, míg végül saját lábra állt, és a Tokaj Nobilisben új stílust adott a tokajinak. Aszúi mellett a kézjegyét leginkább talán a Barakonyi Hársról, illetve a Susogó Furmintból ismerhetjük.
Barta Károly - a 2003-ban alapított Barta családi birtok vezetője, az egyik legimpozánsabb tokaj-hegyaljai terület, az Öreg Király dűlő egyik újjáépítője. A hagyományos módon művelt szőlőültetvényt - a páratlan talaj megőrzése érdekében - gyomirtók és felszívódó szerek használata nélkül művelik. A mádi Öreg Király Dűlő Furmint az egész borvidéken viszonyítási pont.
Bock József - a villányi borturizmus "atyja", 1997 óta több alkalommal is lett az Év bortermelője, illetve boraival számtalan nemzetközi és hazai díjat és elismerést kapott. Több mint két tucat fajta bora közül talán a cabernet sauvignonjai és cuvée-i a legismertebbek, az Ermitage, illetve a Magnifico pedig igazi koronaékszerek.
Bodó Judit - Leánykori nevén Bott Judit, Tokaj-Hegyalja egyik "friss szellője", aki férjével tíz éve építi a megfelelő méretű családi birtokot. A manufakturális biogazdálkodással készült boraik közül a Teleki és a Csontos mellett a kormányzati repiborrá válaszott Bott-Rytist igazi dicsfény övezi.
Bolyki János - Egri agrármérnök, akinek az első, 2006-ban készült Bikavére a Bordeaux-i Borok Olimpiáján ezüstérmes lett. Metha Themái mellett a Cabernet Francja és újabban a Királyleánykája is sokak hivatkozási pontja "a jani" boraira.
Bott Frigyes - A "Garam-mente Don Quijote-ja" a Komárom melletti, csallóközi Muzsla egyszemélyes borvidékének számít. Bott Frigyes rieslingje, traminije, zöld veltelinije évről-évre válik mind ismertebbé, a Super Granum nevet viselő cuvée-je pedig sokak csodálatát kiváltotta már.
Bukolyi Marcell - A természetes borok szerelmese, közgazdasági és szőlész-borász mérnöki tanulmányokat folytatott - nem csak Magyarországon. A családi birtokról keresetté vált egri bikavérükön kívül a Bukolyi Kisfiam és a Leányka a "legfőbb ismertetőjegye".
Dúzsi Tamás - Eleve szőlész-borásznak tanult, hogy aztán országúti kerékpárversenyző, majd tesitanári vargabetű után egy kis szekszárdi birtokból indulva borvidék egyik ikonikus családi borászalakjává váljék. Fehér és rosé borokat, illetve vörös fajtaborokat is készít, de a nagyközönség leginkább a vörös házasításaival (mint a 246 Lányvár vagy a Le Tour de Dúzsi) azonosítja.
Eszterbauer János - Tizedik generációs családi borászati vezető, 2007-től a Szekszárdi Borászok Céhének elnöke. Sok ismert bora közül a 2012-es "Etalon" cuvée-t és az egy évvel fiatalabb "Nagyapám" Kadarkát dícsérik sokat.
Figula Mihály - Nem könnyű örökséget vett át 2008-ban ifj. Figula Mihály, de az utóbbi évek Az év ifjú borásza cím (2011) mellett azt is visszaigazolta, hogy a balatonfüredi családi birtok megfelelő kezekbe került. A több mint 20 borfajta közül több is, mint a Figula Pinot Gris kései édes, vagy a Figula Fülöp is presztízsértékű borrá vált a piacon.
Gál Tibor ifj. - Édesapja újító szellemét örökölte, egyszersmind az új, letisztult egri bor portfólió szószólója, és a bikavér méltó párjának szánt fehér cuvée-jének motorja. A kedvenc, Pinot Noir és a tradíciókból táplálkozó Bikavér mellett a Kadarka (2011), a Fúzió Cuvée (2011), illetve az Egri Csillag (2014) is egyértelmű bizonyítéka a családi borászat nagyságának.
Gere Attila - A villányi borvidék egyik óriása, a régió borturizmusának egyik motorja. 60 hektáros szőlőbirtokon a borvidéken honos szőlőfajták teremnek (portugieser, kékfrankos, cabernet franc, merlot, cabernet sauvignon, syrah, pinot noir, tempranillo), melyekből - a Gere-Weninger, illetve a Csilagvölgyi péncészettel együtt - mintegy kéttucat féle bort készítenek. A Kopár és a Syrah a teljes hazai bormezőny legnagyobbjai közé tartozik.
Heimann Zoltán - A Szekszárdi borvidék állócsillaga. A klasszikus szekszárdi kadarka-kékfrankos vonalon minden megmozdulása viszonyítási pontnak számít a borpiacon. Ahogyan a kísérletező kedvből született szekszárdi siller, a Fuxli is - és ahogyan a Francisus (2009) elkészítése a tradíciók és a felmenők előtti őszinte tiszteletet hirdeti.
Homonna Attila - A technológiamentes technológia meghonosítója, aki Erdőbényén a 2 bor/év filozófiával, kizárólag kézzel művelt parcellákból csal elő tiszta ízű borokat. Az extrém alacsony hozam mellett házasított birtokborok közt a Határi Furmint(ok), illetve a Homonna Édes Hármas borokról hírlik, hogy "elsők az egyenlők között".
Horváth József - A Soproni borvidéken bő 10 éve robbantott már az első évjárattal is, azóta a kézműves keretek közt dolgozó borászat szinte évente képes megismételni a varázslatot. Szőlői zöme kékfrankos, emelette a cabernet sauvignon és a zweigelt aránya jelentős. A 2012-es Skadar és Kékfrankos minden soproni borkurzus kötelező darabja.
Ipacs Szabó István - A gazdasági agrármérnöki végzettségét először különböző osztrák pincékben és birtokokon, majd Kaliforniában csiszolta, majd több mint 15 éve szerződött a Vylyanhoz. A cég mintegy kéttucat borfajtája közül a Syrah, a Duennium és a Pillangó (újabban pedig a Bogyólé és a Csóka) kötődik talán a leglátványosabban a nevéhez.
Jásdi István - A közgazdászból lett borász a Balatonfüred-Csopaki borvidék egyik ikonja. A Csopaki Rizlingje és a Cserszegi fűszerese közkedvelt, emellett azonban a nevéhez fűződik az is, hogy a borrégióban újra telepítettek furmint szőlőt is.
Karner Gábor - A mátrai kézműves borászok motorja, a borrégióban saját telepítésű, művelésű kékfrankos és olaszrizling szőlő szószólója. Birtoképítési tevékenysége mellett, a legutóbbi években készült borai közül az évjáratházasított Kicsi Rizling és a 2012-es Tavasszal a Föld nevű vált szélesebb körben kedveltté.
Kiss Gábor - "A legkisebb villányi óriás" - már abban az értelemben, hogy amikor a pincészetével felbukkant, a híres villányi borászatok már mind befutott birtokok voltak. A kézműves borász, akit a hagyományos villányi borok (cabernet sauvignon, - franc és merlot) mellett a Code és a Merum emelt egyből a jelentős borászok sorába.
Konyári János - A Konyári Pincészet két generációs családi vállalkozásként működik. Konyári János volt az első Magyarországon, aki a barrique-hordós érlelést alkalmazta. A pincészet 38 hektáron gazdálkodik, Balatonlelle környékén, a fajtaösszetételben a kékszőlő dominál, az egyik legnépszerűbb bora a Loliense.
Kovács Tibor – Az 1991-ben alakult Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtokot 55 hektáron, a Tokaj-hegy déli oldalán építették ki. Következetesen hagyományos szőlőtermesztést visznek, alapvetően aszúkészítésre rendezkedtek be. Ennek megfelelően a szőlőfajták 73 százaléka furmint.
Laposa Bence - A Birtok központja a Badacsony-hegy déli oldalán található. A borvidéki hagyományoknak megfelelően csak fehérbort készítenek. Zömmel olaszrizlinget, szürkebarátot, juhfarkot és furmintot töltenek a palackokba.
Latorczai László – A Sauska borászat villányi csapatának borásza, alapító tagja. Állítólag remekül kóstol, viszont legendásan rosszul bírja az alkoholt. Az élelmiszermérnöki diploma mellé Amerikában és Olaszországban dolgozott, illetve kalandozott ösztöndíjasként, mielőtt a villányi csapat tagja lett.
Légli Géza – Kislakon, Szőlőskislakon, Balatonboglártól 3 km-re délre a dél-balatoni borvidék szívében gazdálkodik több mint 19 hektáron. A szőlőművelés természetközeli, ami egyebek között mechanikus gyomírtást, rovarölő és gyomirtó szerek mellőzését, kontakt permetezőszerek használatát jelenti. Sokféle bora megtalálható áruházláncokban is; a Jánoshegyi Rizling, a Kislaki Rosé (2014) és a 2012-es Válogatás (Pinot Noir) igazi telitalálat.
Liptai Zsolt – A Pannonhalmi Apátsági Pincészet ügyvezetője és főborásza azt vallja, hogy a borkészítés tudatosságból és kegyelemből áll. A pincészet borai közt népszerű tramini és rizlingek mellett „nagyon betalált” a piacra a burgundi tipusú Haustus és bordeaux-i stílusban készült Infusio is.
Losonci Bálint – A Gyöngyös környéki, 6,2 hektáros családi birtok saját tulajdonú és bérelt területekből áll, ahol 2004-ben készült el az első saját bor. 2011-ben megkapták az Év Borászfelfedezettje címet, évjáratonként 12-16 féle bort készítenek, amiből évi 10.000 palackot adnak piacra. Aktuálisan a Pinot Noirja (2014) és Cabernet Francja (2013) a borpiaci „sláger.”
Luka Enikő – A családi pincészetet Luka József alapította a ’90-es években. A Fertőrákos és Balf közötti dombsoron található kéthektáros birtokot ma a lánya irányítja. Elsősorban cabernet sauvignon, pinot noir, kékfrankos és zweigelt szőlőket termelnek. A Madárlátta Merlot (2013) és a Szívhez Közel Cuvée (2012) nemcsak a soproni borok közt igazi csemege
Malatinszky Csaba – A Malatinszky Kúria 30 hektáros birtok a Villány-Siklósi borvidéken. A korábban sommellier-ként dolgozó borász 2009 óta biotermeléssel készíti a borait. Pincészete híressé vát a a Le Sommelier-ekről, de emellett a Noblesse Cabernet Sauvignon, illetve – Merlot, valamint az itt készült Cabernet Franc is kivételes.
Maurer Oszkár – A Dél-Csongrádi borvidéken 5-, a Szerémi borvidéken pedig 10 hektáron gazdálkodó borász 21 évesen kezdte a szakmát. 27 évesen már díjat nyert, 36 évesen pedig megválasztották az Év szőlészének, Palicson. Kadarkája mondhatni: világverő, 2011-ben a világ legjobb kadarkájának járó Grand Prix-t nyerte meg, így nem csoda, ha a Borászok Borászai a Magyar Borért díjat adományozták neki.
Mérész Sándor – Az Etyeki Kúria borásza 2009-től egyedi termékpaletta kialakítását végzi. A teljes termőterület meghaladja a 27 hektárt, az Etyek-Budai borvidéken négy dűlőn gazdálkodnak. Szőlőfajták: chardonnay, sauvignon blanc, szürkebarát, és pinot noir. A 2013-as Pinot Noir-ját elegánsként dícsérik.
Mészáros Sándor – A Disznókő birtok vezetője 150 hektáron, elsősorban furminttal foglalkozik. 2000 óta vezeti a a Tokaji Borvidéken működő társaságot, munkáját nem csak itthon ismerik el, de 2007-ben a francia mezőgazdasági miniszter a mezőgazdasági érdemrend címmel tüntette ki. Aszúik mellett kedvelt prémiumbornak számítanak a disznókői száraz szamorodnik, valamint a késői szüretelésű Furmint.
Molnár Péter – A tokaji borvidéken található Patricius Borház a Kékessy család tulajdona. A birtok öt település határában, hét dűlőn, mintegy 85 hektárból adódik össze. Molnár Péter a birtokigazgató és a főborász. A modern technológiával készített, magas puttonyszámú aszúi a hazai és a nemzetközi piacon is a legjobb ár-érték arányú nagy borokkal tartják a versenyt.
Nyári Ödön – A Nyári Pince, a Szent György-hegy déli oldalában található, a hozzá tartozó birtok ma 7,5 hektáros. A pincénél jelenleg több fajta fehérbor is kóstolható; Chardonnay, Olaszrizling és Szürkebarát mellett van Cserszegi Fűszeres és a késői szüretelésű Olaszrizling, de kapható Rajnai rizling, Hárslevelű és Kéknyelű is.
Szászi Endre – A balatonmelléki Hegymagason lévő családi birtok 16 hektáron termeszt szőlőt organikus gazdálkodás keretében. Olaszrizling, szürkebarát, rózsakő, kéknyelű, zeusz, zenit, chardonnay, cserszegi fűszeres, ottonel muskotály, cabernet sauvignon, pinot noir, csókaszőlő terem Szásziéknál, a 2014-es Badacsonyi Kéknyelűre, illetve a 2012-es Zeusra érdemes „rákeresni”.
Szecskő Tamás – A gyöngyöspatai pincészet négy dűlőből összesen 15 hektáros területről szüretel. A borász első borát 17 évesen készítette el „nagyanyám bögrecsárdájának megrendelésére, a „műértő” közönség legnagyobb megelégedésére.” Etalonként a burgundiai hagyományokra tekint: maximális odafigyeléssel, kíméletes - kézi - technológiával végeznek mindent. Kézművesborai közül a még beszerezhető kínálatból a Pinot Gris (2012), illetve a Julianna (2010) kóstolása javallt.
Szepsy István ifj. – A Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet vezetője . A mádi központhoz tartozó szőlőterületek nagy része itt található, de van Tarcalon és Rátkán is egy-egy parcellájuk. Főként furmint és hárslevelű fajtával dolgoznak, jelenleg a birtokbor (Szent Tamás Furmint) mellett a MÁD Furmint (2014), illetve a 3909 nevet viselő, késői szüretelésű édes bor számít igazi különlegességnek.
Takács Lajos – A somlói Hollóvár ismert borászaként költözött haza 2013-ban Tokaj-Hegyaljára, ahol öko-szőlészetet és borászatot akar létrehozni. Első lépésben Lenkey Gézával állt össze, akinek Mádon van szőlője.
Takler Ferenc – A Takler Pincészetet két fiával igazgatja. Jelenleg 70 hektáron gazdálkodnak a Szekszárdi borvidéken. Kínálatukban a világfajták borai (merlot, cabernet franc és sauvignon) mellett kiemelt hangsúlyt kapnak a tájjellegű vörösborok is. A Takler Trió mára klasszikusnak számító házasításokból készül, egyre kevesebben csodálkoznak rá a Szekszádi Bikavérre, de a Primarius továbbra is a non plus ultra.
Tarnóczi Zoltán – Turcsek Orsolya és Tarnóczi Zoltán 9 hektáros családi borászatában, Ostoros, Eger és Andornaktálya 9 dűlőjén 14 szőlőfajtát termesztenek. Az Orsolya Pince Abrakadabrája, Tehéntánca és Százrejtekűje kötelező tétel.
Thummerer Vilmos - A családi vállalkozásban működő Thummerer Pince 1984 óta dolgozik az Egri Borvidéken. Száz hektár saját telepítésű szőlőjükből készítik a boraikat. Szőlőültetvényeik 80 százaléka kék, 20 százaléka fehér szőlő. Rengeteg féle bort készítenek, az Egri Bikavér hazájában Thummerer védjegyévé erősödő Tréfli cuvée mellett megjelentek a fehér „megfelelők” is - a Berta és a Bokréta igazi felfedezés.
Tiffán Ede - A Tiffán’s Pincészet családi vállalkozásként Villányban és Villánykövesden működik. Tiffán Ede 1967-ben kezdett szőlővel és borral foglalkozni, ő volt az első, aki idehaza megkapta az Év Bortermelője címet. Tiffán Ede cuvée-i „mindent tudnak” ami egy ünnepi bor velejárója – a Lucia (2009), a Cuvée Carissimae (2011), vagy a Grand Selection (2008, 2009) rajongói klubbot is kaphatna.
Vida Péter – A szekszárdi borász 20 hektáros családi birtokon dolgozik. 2010-ben megválasztották az Év bortermelőjének. Kadarka, cabernet Franc, kékfrankos, merlot, cabernet Sauvignon szőlőfajtákkal dolgozik, a 2014-es Öregtőkék Kadarkája, amit több mint 90 éves ültetvényből „hozott ki”, mindennél jobban megmutatja Vida Péter tudását és elhivatottságát.
Weninger Franz - Szülei szőlőbirtokán, a Közép-Burgenlandi Horitschonban - a Fertő-tótól pár kilométerre - nőtt fel az 1979-ben született Franz. Az ezredfordulón vette át a család balfi birtokának borászati és logisztikai vezetését; a 22 hektáros ültetvényen 2006-ban tértek át a biodinamikus gazdálkodásra. A piac által kedvelt borai közt ott találhatók a cabernet Sauvignonok, a Kékfrankosok, de a karakteres Sopron (2013) és a Frettner Cabernet Franc (2012) is.
Wille-Baumkauff Márta - A Tokaj Pendits családi pincészet 1991-ben indult, jelenleg 10 hektáron gazdálkodnak. Tarcalon, Mádon, Tállyán és Szántón vannak ültetvényeik, melyeket bio és biodinamikus gazdálkodással művelik. Boraikat a pincében minimális technológiával, spontán erjedéssel és fahordós érleléssel készítik. Furmintból, hárslevelűből és muskotályból dolgoznak. A 2008-as évjáratú Aszú Essenciájuk az idén az év csúcs biobora lett.