szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Úgy tűnik, hogy a szlovák munkaadója nem bünteti meg azt a kamionost, aki Calais-nál bepörgött, és ráhúzta a kormányt a menekültekre.

A hvg.hu megkereste annak a magyar kamionosnak a munkáltatóját, akinek a YouTube-ra feltöltött csaknem 15 perces videójában az látszik, hogy a franciaországi Calais-nál többször is azzal ijesztgeti a menekülteket, hogy rájuk húzza a kormányt. A videó nagy vihart kavart, és a mai napig erősen megosztja a közvéleményt, hiszen a menekülteknek nem csak tilos lenne gyalogosként az autópályán lenniük, de többször meg is próbálnak felszállni a kamionra, kivágni a ponyvát, hogy bemásszanak a raktérbe, és például behajtják a jármű tükreit. A magyar kamionos emiatt veszti el a fejét, és ahogy a videón 5.02-től látszik, többször is ráhúzza a kormányt a menekültekre.

A sofőr egy szlovák cég, a Dabeda s.r.o. alkalmazásában áll, amelynek tulajdonosa csak szűkszavúan válaszolt a feltett kérdéseinkre. Peter Gratz megerősítette, hogy a sofőr náluk dolgozik, a cég által tervezett (vagy tett) lépésekről azonban csak annyit mondott, hogy utasították, ne tegyen közzé magánvéleményeket, politikai véleményeket a YouTube-on vagy bárhol máshol, miközben dolgozik, különösen akkor ne, ha a cég kamionjait használja. Arról nem szól a tulajdonos, hogy az ijesztgetés miatt felmond-e az alkalmazottjának, vagy bármilyen büntetést tervez-e kiszabni rá.

Azt is kérdeztük, hogy a cég felkészítette-e a sofőrjeit a hasonló helyzetek kezelésére, és ha igen, akkor a tulajdonos szerint mi a helyes cselekvés, ha a menekültek megpróbálnak felmászni a kamionra, vagy kárt okoznak a rakományban. Peter Gratz azonban csak annyit válaszolt, hogy az okozott károkért általában nem teszik felelőssé a sofőröket, de abban az esetben igen, ha az ő agresszív viselkedésük is szerepet játszik a helyzet kialakulásában.

©

Az ügy azonban sokkal komolyabb is lehet, mint azt a Dabeda tulajdonosa gondolja. A Fidesz feljelentőembere, Tényi István a rendőrséghez fordult, és ismeretlen tettes ellen bejelentést tett, közúti veszélyeztetés miatt. „Aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton más vagy mások életét, testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki, az bűncselekményt követ el” – emlékeztet Tényi a bejelentésében, a Magyar Helsinki Bizottság szerint a sofőr tette akár gyűlölet-bűncselekmény is lehet, és még a közösség tagja elleni erőszak kísérlete is felvetődhet, ha azért akar valakit elütni, mert ő menekült vagy migráns, akit az elkövető gyűlöl.

Árvay Tivadar, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének szóvivője az eset kapcsán korábban azt mondta, régóta kritikus körülmények jellemzik Calais környékét, az Angliába igyekvő menekültek felmásznak a szerelvényekre, feltörik a járművek ajtaját, letépik a záró plombát, behajtják a tükröket, vagy éppen palackokkal, kövekkel dobálják a kamionokat.

A helyzet megítélésénél jogi szempontból az lehet a döntő, hogy a sofőr tette arányban van-e az eset súlyosságával, mert ha egy támadás az emberéletet vagy a testi épséget veszélyezteti, akkor arányos lehet egy erőszakos, akár komoly sérülést okozó elhárító válasz is.

Időközben maga a kamionos is közzétette a saját válaszát, ebben többek között elismeri, hogy meggondolatlan volt, és közli, hogy a YouTube videó a „legbensőségesebb baráti körének” készült, illetve tudja, hogy nem szép dolog élcelődni a nyomorúságos embereken, de nem ő tehet róla, hogy ilyen helyzetbe jutottak.

Júniusban a Waberer's magyar kamionosának járművét rohamozta meg tucatnyi menekült a calais-i határátkelőnél, szeptemberben pedig egy 20 éves iraki migráns vesztette életét egy magyar kamionban, erről itt olvashat

 

18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Soron kívül kap vakcinákat az EU-tól Csehország, Szlovákia és Ausztria

Soron kívül kap vakcinákat az EU-tól Csehország, Szlovákia és Ausztria

Fogászati röntgennel lestek bele felbontatlan levelekbe brit kutatók

Fogászati röntgennel lestek bele felbontatlan levelekbe brit kutatók

Németországban terjeszkedik a Kifli.hu működtetője

Németországban terjeszkedik a Kifli.hu működtetője