szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem kaphatott saját nevével ellátott nutellás üveget egy Isis nevű ausztrál kislány, mert a neve azonos az Iszlám Állam angol nyelvű rövidítésével.

A Nutella ősszel jelentette be, hogy a rajongók saját névvel ellátott üvegeket vehetnek a cégtől. Ez az akció tetszett meg egy ötéves ausztrál kislánynak is, az ő esetében viszont nem teljesült az álom, ugyanis a kislányt Isisnek hívják, amiről mostanában mindenkinek az Iszlám Állam jut az eszébe.

A Nutella visszautasította a kérést, mondván a név negatív reakciókat válthat ki a nyilvánosság előtt. Isis anyukája a The Sydney Morning Herald nevű lapnak azt mondta, az eljárás bemocskolja lánya nevét, amit az egyiptomi istennő, Ízisz után kapott.

A Nutellát gyártó Ferrero ausztrál leánycége felvette a kapcsolatot a családdal és közölték: van egy listájuk a tiltott nevekkel, és ez is a listán szerepel, mégpedig azért, mert a széles közvélemény könnyen félreértheti az Isis feliratú édességes csuprot.

A november 13-i párizsi terrortámadások óta többször is volt probléma az Isis névvel, ugyanis az Iszlám Államot angolul ISIS-nek, vagy ISIL-nek hívják. Volt, hogy a Facebook lihegte túl a terrorszervezet elleni harcot és letiltott egy felhasználót csak azért, mert vezetékneve Isis volt, de az Isis Pharmaceuticals nevű, rákgyógyszert is gyártó biotechnolóigai cég részvényei is zuhanni kezdtek a támadások után annyira, hogy névváltoztatáson törik a fejüket.

A Comedy Central Archer című sorozatában is megszűnik az ISIS titkosügynökség, mert a jövőben el szeretnék kerülni a készítők az azonosságot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!