szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár Szijjártó Péter korábban azt nyilatkozta, hogy a felügyelete alatt álló bank "semmilyen médiavásárlást nem finanszírozott közpénzhez köthetően", az Eximbank azonban tíz nappal korábban kötött hitelszerződést az Andy Vajnához kötődő Magyar Broadcasting Co. Kft.-nek, amely könnyen lehet, hogy felvásárolta a TV2-t, összesen 6,72 milliárd forint értékű hitelt adtak a kormánybiztos cégének.

6,72 milliárd forintot adott a Szijjártó Péter külügyminiszter által felügyelt állami Eximbank a TV2-t megvásárló Andy Vajna cégének "versenyképességet javító belföldi befektetési hitelként" - írja a Válasz.hu. A külügyminiszter december 7-én még arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy a bank "semmilyen médiavásárlást nem finanszírozott közpénzhez köthetően", de a portál is megjegyzi, hogy ez egy állami banknál igencsak nehezen értelmezhető kijelentés, ráadásul a hitelezésre tíz nappal korábban, november 27-én került sor.

Különösen érthetetlen a kormány titkolózása, hiszen Vajna cége és az Eximbank egy zálogszerződést kötött, amit meg kellett küldjenek a cégbíróságra számára - ezt találta meg a Válasz.hu. Az Eximbank hitelezési céljai között az exportra termelő magyar vállalkozások hitelhez segítése lenne, ennek fényében különösen érdekes, hogy a hazai piacon működő TV2-nek nincs köze a külkereskedelemhez, az üzlet az állami gazdaságfejlesztést is megkérdőjelezhetően szolgálja. A portál hozzáteszi, hogy az Eximnek ugyan a nemrég a profiljának része lett a "versenyképességet javító belföldi befektetési hitel", ami legálissá teszi az ügyletet, azonban "meglehetősen szokatlan".

Vajna az önrészt már korábban átutalta a TV2 vásárlási fedezeteként, ami 2,5 milliárd forintot jelent az Eximbank hitelén túl. Vélhetően ki maga gazdálkodta ki az összeget, ugyanis a filmügyi kormánybiztos az államtól elnyert kaszinóműködtetési engedélye csak tavaly 3 milliárdos bevételt jelentettek. Korábban az Heti Válasz is beszámolt róla, hogy Vajna a kaszinókból származó jövedelmét külföldi offshore jellegű céghálózatába csoportosította át, ezt az összeget most csak vissza kell utalja Magyarországra a portál szerint.

A külgazdasági és külügyminisztérium a cikk megjelenését követően eljuttatta lapunkhoz Szijjártó Péternek az ügyben megfogalmazott kommentárját. Szijjártó azt állítja, hogy megkérdezte az állami tulajdonú Eximbanktól, hogy jött-e olyan hiteligénylés médiavásárlásra, ami közpénzt érint, erre a válasz az volt az állami bank részéről, hogy nem volt ilyen. Szijjártó szerint ugyanis az az ügylet érint csak közpénzt, amely kedvezményes hitel vonatkozású, és ha piaci árazással ad hitelt egy kormánybiztos ügyletéhez az Eximbank, az már nem az ő dolga.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elkapkodták a több százezer forintos VIP-bérleteket a Fradi BL-meccseire

Elkapkodták a több százezer forintos VIP-bérleteket a Fradi BL-meccseire

Pozitív lett Csepel polgármesterének koronavírustesztje

Pozitív lett Csepel polgármesterének koronavírustesztje

Áramszünet miatt vannak többórás késések a dunaújvárosi vasútvonalon

Áramszünet miatt vannak többórás késések a dunaújvárosi vasútvonalon