szerző:
hvg.hu

Újabb magyar gasztronómiai vállalkozásról írnak a lapok külföldön: a New York-i és San Franciscó-i lángososok és az ausztrál dödöllés után itt a floridai kürtős kalácsos.

Augusztusban a floridai Sarasotában indított kürtős kalácsos bizniszt Kürtős Inc. néven Gulyás Anikó, aki 11 éve költözött a városba és ikrei négy évvel ezelőtti megszületése után kezdett otthon sütögetni – írta a magyar vállalkozóról a Sarasota Magazine. A beszámoló szerint a kürtős kalács volt Magyarországon a kedvence, innen jött az ötlet is a vállalkozás elindításához.

Fresh deliveries of kurtos cakes arrived to #GeiersSausageKitchen, #ATasteOfEuropeSarasota, #ElixirTeaHouse and #SunnysideCafe. Stop by and pick up yours today!

Posted by Kurtos Inc. Sarasota on Friday, December 11, 2015

Gulyás Anikó nem cukrászdát vagy kürtős kalácsos autót működtet, hanem nagykereskedőként értékesíti az édességet több étteremnek, persze emellett rendszeresen megjelenik az áruval a környékbeli piacokon, vásárokon is. A vállalkozó a lapnak azt mondta, a hagyományos édes (mandulás, fahéjas vagy kókuszos) kürtős kalácsok fogynak a legjobban, de sós ízekkel is kísérletezik, tökös, baconös, sajtos kürtős kalácsokat is kínál már.

Az utóbbi időben egymás után bukkannak fel magyar vállalkozók a külföldi lapokban, akik magyar ételkülönlegességekkel vágtak bele gasztrovállalkozásaikba.

Bogár Péter és párja Ausztráliában működtetnek lángosos- és dödöllésautót Rare Flower néven, Prepuk Zsolt New York-i Lángos Truckjáról még New York Times is beszámolt, a San Franciscó-i Bar Tartine pedig részben magyar szakácsa, Nick Balla révén került be a legjobbnak tartott amerikai éttermek közé – ők is lángossal indultak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Helyenként mínusz 10 foknál is hidegebb lehet

Helyenként mínusz 10 foknál is hidegebb lehet

Gyertyafény helyett már mobilok világítják meg az arcunkat télen

Gyertyafény helyett már mobilok világítják meg az arcunkat télen

Két Vidi-játékos az Európa Liga álomcsapatában

Két Vidi-játékos az Európa Liga álomcsapatában

Bátor húzásra készülnek Oroszországban

Bátor húzásra készülnek Oroszországban

Csináltak egy "temetőt", amitől a Google lehet a legszomorúbb

Csináltak egy "temetőt", amitől a Google lehet a legszomorúbb

Csak egy kis rizst ettek az indiai templomban, majd tizenegyen meghaltak

Csak egy kis rizst ettek az indiai templomban, majd tizenegyen meghaltak