szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csütörtökön újra tüntetnek a taxisok, mert szerintük a januári akciójuk után meghozott módosítások nem hozták meg a várt eredményt. A kormány Uber-ellenes intézkedési ugyan még nem léptek mind hatályba, de úgy tűnik, nem alkalmasak arra, hogy partvonalra állítsák a szabályokon átlépő taxis alkalmazást.

Március 11-től már nem csak rendszámlevétel és 800 ezer forintos bírság, de további háromszázezres büntetés is várhat azokra, akik az Uber applikációját használva vesznek fel utasokat. Az újabb lehetséges bírságot jogosulatlan, engedély nélkül végzett diszpécserszolgálati tevékenység miatt szabhatják ki, ami az Uber esetében bizony megállhatja a helyét.

Ezek után úgy tűnhet, hogy komoly kockázatot vállal, aki néhány tízezer forinttal ki akarja egészíteni fizetését egy kis mellékes taxizással, de a gyakorlat azt mutatja, hogy nem sokan akadnak fenn a hatóságok hálóján. Legalábbis kérdésünkre az Ubernél megerősítették, hogy egy esetet leszámítva nem tudnak olyan sofőrről, akinek levették volna a rendszámát. Sőt, a hangzatos bírságok sem jönnek sorozatban, említett esetben is folyik az eljárás, a bírságok tehát nem automatikusan járnak.

©
A jelenség mögött az állhat, hogy számos sajtóbeszámoló szerint a cég korlátozta szolgáltatását, és az újonnan regisztrált felhasználóknak – így az újonnan csatlakozott ellenőröknek is – azt írja ki az app, hogy nincs elérhető autó, miközben a korábban regisztráltak simán kapnak fuvart.

Az Ubernél tagadják a korlátozást, szerintük mindössze arról van szó, hogy a nagy médiafigyelem miatt egy-két hét alatt majdnem 20 ezer új utas regisztrált és egyszerűen olyan sok volt a rendelés, hogy minden autó foglalt volt. „Azt is fontos tudni, hogy nagyon sok autós partner jelenleg is az engedélyek beszerzésén dolgozik, hogy ők is minden elvárásnak megfeleljenek. Ők fokozatosan visszatérnek majd az utakra, már a személyszállítói engedélyük birtokában” – írták válaszukban az Ubernél, de arra nem tértek ki, hogy esetleg azért lenne kevesebb sofőr, mert félnek a szankcióktól.

Eközben a NAV emberei új nyomozást indítottak a cég ellen, nem sokkal az után, hogy bűncselekmény hiányában elutasították az Uber ügyében költségvetési csalás miatt tett feljelentést. A NAV-nál azt mondták, hogy az adóellenőrzések során olyan új információ került a kockázatelemzők birtokába, ami miatt új nyomozást indítottak.

 

Nem találnak fogást rajta
©

Az Ubernél erről a sajtóból értesültek, és eddig nem kaptak hivatalos megkeresést a hatóságoktól, de mint mondják, továbbra is zajlanak a tárgyalások a hatóság embereivel. „Mi továbbra is elkötelezettek vagyunk az együttműködésben a magyar kormánnyal, folyamatosan kommunikálunk a döntéshozókkal, amelynek során többek között egy digitális adózási platform kifejlesztését is javasoltuk az érintetteknek. Egy olyan rendszer létrehozásáról van szó, amely egyszerűsíti az autóspartnerek adóbevallását. Egy ilyen platformot nemcsak az Uber autóspartnerei, hanem a digitális gazdaság és a sharing economy más szereplői is használhatnának” – közölték az Ubernél.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára is elismerte egy interjúban, hogy tárgyalnak a céggel. Úgy fogalmazott, „lehet, hogy a taxizás koncepcióját alapjaiban meg kell majd változtatni. Ezen dolgozik egy csapat a fővárosban, dolgozik a kormányban, de időpontot még nem tudok mondani arra, hogy mikorra érdemes biztosan változásokat várni.”

Amíg pedig folyik az egyeztetés, a kormány intézkedései pedig hatástalanok, addig az Uber tovább szolgáltat, a taxisok pedig tüntetnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyedi megoldás: trükkösen rejtené el az okostelefon-kamerát a Samsung

Egyedi megoldás: trükkösen rejtené el az okostelefon-kamerát a Samsung

Ha nem gondolkodik előre, óriási káoszt hagyhat maga után a cég vezetője, ha meghal

Ha nem gondolkodik előre, óriási káoszt hagyhat maga után a cég vezetője, ha meghal

Szlávik János szerint nem szabad fanyalogni, amiért egy oltóanyag keletről származik

Szlávik János szerint nem szabad fanyalogni, amiért egy oltóanyag keletről származik