szerző:
hvg.hu

A harmadik menetre is elindult a jegybank Növekedési Hitelprogramja. Kétszer 300 milliárd forintos hitelkeretből segítenék meg - a bankoknak nyújtott, „nullás” hiteleken keresztül - a hazai kis- és közepes vállalkozásokat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a monetáris politikája egyik elemeként indította el a Növekedési Hitelprogramot (NHP) 2013 nyarán, melynek deklarált célja volt, hogy a kis- és középvállalkozások (kkv) hitelezési problémáira megoldásokat kínáljon, illetve erősítse az ország pénzügyi stabilitását. Tavaly októberben a közel három éve elindított NHP harmadik szakaszának elindításáról döntöttek.

A program lényege, hogy a jegybank nulla százalékos kamatozású, legfeljebb tíz éves futamidejű refinanszírozási hitelt nyújt a hitelintézeteknek, amit azok - felülről meghatározott kamatmarzs mellett - kölcsön vagy pénzügyi lízingként továbbhiteleznek a kkv-k számára. Ugyanakkor az NHP-n keresztül lehetőség nyílik a kkv-k hitelhez jutatására is, mellyel könnyebbé válhat olyan projektek megvalósítása, melyeket eddig a magas finanszírozási költség akadályozott.

Az NHP harmadik szakasza két részből áll, ezek 300-300 milliárd forintos keretösszeggel váltak elérhetővé.

©

Ahogyan azt a jegybanki kiírás rögzíti: a programban közvetlen VIBER vagy BKR tagsággal és KELER Zrt.-nél értékpapír-számlával rendelkező belföldi tartalékköteles hitelintézetek vehetnek részt közvetlenül, a többi bank, integrált takarék- és hitelszövetkezet, valamint pénzügyi vállalkozás a programban közvetlenül részt vevő hitelintézeten mint ernyőbankon keresztül, közvetetten vehet részt (levelezett hitelintézet).

A kkv szerződések megkötésére mindkét pillér esetében a bankoknak 2016. január 1. – 2016. december 30. között van lehetőség. A refinanszírozási hitel lehívására első alkalommal az I. pillér esetén 2016. január 14-én, a II. pillér esetén pedig 2016. március 16-án van lehetőség. Folyósítás az első pillér keretében legkésőbb 2017. december 29-én, a második pillér keretében pedig 2017. december 15-én történik (rendelkezésre tartási időszak vége).

A jegybanki tájékoztató szerint mindkét pillérben kizárólag új beruházási hitelek folyósítására van lehetőség. A hitelcélnak megfelelő felhasználást a cégeknek dokumentumokkal kell igazolnia, és azokat a folyósító hitelintézetnek, illetve pénzügyi vállalkozásnak ellenőriznie kell.

A kkv-kal szemben támasztott elvárások a következők:

1) Csak magyarországi székhelyű, önálló, illetve 25 százalékos állami vagy önkormányzati tulajdonhányadot el nem érő tulajdonrészesedéssel működő mikro-, kis- és középvállalkozások igényelhetnek az NHP-ből.
2) Csak azok a kkv-k vehet részt a programban, melyek a hitelszerződés megkötésekor (akár a külföldön lévő kapcsolódó és partnervállalkozásaival összevont éves beszámolója, vagy annak hiányában a vállalkozás nyilvántartása alapján) kkv-nek minősülnek.
3) A kkv-nek nem lehet a levelezett, valamint az azt refinanszírozó hitelintézet kapcsolt vállalkozása. Elvárás továbbá, hogy ha a kkv-ben a szerződés megkötése után új tulajdonszerzők jelennek meg, akkor ők két évig összesen legfeljebb 50 százalékot szerezhetnek a cégből (legyen az tőkeemeléssel, átalakulással, beolvadással vagy összeolvadás révén, illetve a közvetett tulajdonosi kör változásai miatt előálló helyzet).

Ha ezek közül valamelyik feltétel nem teljesül, a refinanszírozási kölcsönt haladéktalanul vissza kell fizetni.

Az I. pillérre vonatkozó áttekintő ábra
©

A kkv-hitellel szemben támaszott követelmények:

1) A NHP kölcsön kizárólag beruházásra használható fel, de nem nyújtható forgóeszköz-finanszírozásra.
2) A beruházási kölcsönökből a törvényben meghatározott immateriális javak és tárgyi eszközök beszerzése lehetséges, illetve a már meglévő (illetve bérelt, lízingelt) eszközök átalakítására, korszerűsítésére, valamint kapacitásuk bővítése valósítható meg.
3) Beruházási kölcsön folyósítható az ugyancsak törvényben meghatározott módon arra is, ha a belföldi székhelyű (2015. november 30. előtt alapított) vállalkozásban legalább 10 százalékos tulajdoni hányadot akar a hiteligénylő szerezni.
4) A hitelprogram segítségével csak olyan eszköz vásárolható, amely a vállalkozás üzleti tevékenységét szolgálja.

A kkv-knak az NHP harmadik, most nyílt fejezetében nyújtható hitel alsó határa az I. pillérben 3 millió forint, a II. pillérben 10 ezer euró. A felső határ az I. pillérben 1 milliárd forint, a II. pillérben 30 millió euró. A felső összeghatárok a vonatkozó törvénnyel összhangban úgy értendők, hogy a programban résztvevő összes hitelintézettől és pénzügyi vállalkozástól kapható maximális összeget is jelentik.

©

Az MNB jogosult a kkv hitelekre előírt feltételeknek való megfelelést ellenőrizni, és ezért bármikor betekinthet az adott cégre vonatkozó kölcsön-, vagy lízingszerződésbe, valamint a hitelintézet és pénzügyi vállalkozás közötti szerződésbe is - ahogyan a hitelfelhasználásra vonatkozó dokumentumokba is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kártérítést követelnek a lelőtt ukrán repülő áldozatainak országai

Kártérítést követelnek a lelőtt ukrán repülő áldozatainak országai

Amit erre a tárhelyre ment el, ahhoz garantáltan csak ön férhet hozzá

Amit erre a tárhelyre ment el, ahhoz garantáltan csak ön férhet hozzá

Égett egy lakás Ferencvárosban, egy embert az erkélyről kellett kimenteni

Égett egy lakás Ferencvárosban, egy embert az erkélyről kellett kimenteni

Orbán Olaszországban ad majd elő, amikor a Néppárt a Fideszről dönthet

Orbán Olaszországban ad majd elő, amikor a Néppárt a Fideszről dönthet

Pintér Béla kapta többek közt az első Baumgarten-emlékdíjat

Pintér Béla kapta többek közt az első Baumgarten-emlékdíjat

300 millióból építenek székházat a megye I.-ből visszalépő nagykőrösi csapatnak

300 millióból építenek székházat a megye I.-ből visszalépő nagykőrösi csapatnak