szerző:
hvg.hu

Hiába a bio minősítés, az nem feltétlenül jelent magas C-vitamin-tartalmat – a Tudatos Vásárlók Egyesülete most a narancsleveket tesztelte.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 16 féle narancslevet tesztelt laboratóriumban. Arrra voltak kíváncsiak, hogy mennyi C-vitamint  tartalmaznak, mennyire környezetbarát a csomagolásuk és milyen a vásárlói tájékoztatás a címkén.

A narancslé sűrítményből vagy friss présléssel készül. A C-vitamin kis mennyiségben feltétlenül szükséges az emberi szervezet működéséhez, viszont testünk nem képes előállítani, így a táplálékunkkal, folyadékbevitelünkkel kell beszereznünk.

A teszt során minden termék 10 pontról indult, de pluszpontokat kaptak aszerint, hogy mennyi C-vitamint tartalmaznak, ha nem sűrítményből készült a termék, ha környezetbarát volt a csomagolás, és ha bio minősítése volt a terméknek. Pontlevonás járt, ha a gyártó, forgalmazó nem volt feltüntetve, ha nem volt energiatábla és ha nem volt feltüntetve a származás helye.

Meglepő módon a teszten az derült ki, hogy a legolcsóbb termékben, az S-Budget narancslében volt a legtöbb C-vitamin (55,9 mg/100ml), a második helyen a Happy Day szerepelt 47 mg/100 m, harmadik helyen pedig a Happy Day gyümölcshússal végzett 45,5 g/100ml C-vitamin-tartalommal.

A biotermékeknél nagy volt a szórás a C-vitamin-tartalom tekintetében: a 3 bio termékből kettő kiemelkedően sok C-vitamint tartalmazott az összes többi termékhez képest (Pfanner bio 44,9 mg, Tesco Organic 43,9 mg). Viszont a dm Bio a sereghajtók között végzett mindössze 28,7 mg C-vitamin-tartalommal. 

Környezetbarát, felelős erdőgazdálkodást bizonyító FSC minősítésű csomagolásba töltik a Sió, a Hohes C Mild, a sima és a gyümölcshúsos Happy Day, a dm Bio és a Tesco Organic Bio narancsitalokat. A 16 termék között három bio minősítésű ital volt. Három terméken nem volt feltüntetve a származási hely a csomagoláson.

Az összesített pontozásban a legmagasabb értéket a Tesco Organic bio narancsleve kapta, a második helyen a dm Bio narancsleve végzett, míg a harmadik helyen a Happy Day. A lista végén a Cappy, a Tesco Value és az Auchan frissen préselt narancsleve szerepelt. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ceglédi: Megjött Puzsér, az összefogósdit elvitte a cica?

Ceglédi: Megjött Puzsér, az összefogósdit elvitte a cica?

Aki az OTP-nél kötne lakástakarékot, néhány órája maradt csupán

Aki az OTP-nél kötne lakástakarékot, néhány órája maradt csupán

Az USA ausztrál nagykövetsége tévesen kiküldött egy e-mailt, aztán nem győzött bocsánatot kérni

Az USA ausztrál nagykövetsége tévesen kiküldött egy e-mailt, aztán nem győzött bocsánatot kérni

27 hajléktalant figyelmeztettek a rendőrök a betiltás első napján

27 hajléktalant figyelmeztettek a rendőrök a betiltás első napján

Több módszer is létezik a globális felmelegedés megállítására – íme az 5 legjobbnak tűnő

Több módszer is létezik a globális felmelegedés megállítására – íme az 5 legjobbnak tűnő

Szolnokra jön Peter Greenaway

Szolnokra jön Peter Greenaway