szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eladták a Class FM-et működtető társaságot, az Advenio Zrt.-t – jelentették be egy hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Május 17-én százszázalékos tulajdonrészt szerzett a társaságban a Sláger Rádió Zrt. – mondta Turi Árpád vezérigazgató. A 2009-es frekvenciapályázatokig itthon a Sláger Rádió volt az egyik országos kereskedelmi rádió, és Sláger FM néven tavaly november óta Budapesten is működik egy rádió. A Class FM-en a hírek szerint egyelőre nem terveznek változásokat, ráadásul a rádió frekvenciaengedélye lejár ősszel.

Turi Árpád beszélt arról is, hogy 1998 és 2009 között a Sláger Rádió Zrt. az ország legnagyobb és legsikeresebb rádióját üzemeltette, amelynek 2,2 millió hallgatója volt, miközben hétéves működése alatt a Class FM 2,8 milliós tábort épített ki magának. Egyfajta folytatás a feladat, és "nem valószínű", hogy nekik kellene alakulniuk azon adók kínálatához, amelyek őket "szeretnék követni" – fogalmazott.

Michael McNut, a vevő igazgatóságának elnöke azt hangsúlyozta: cégük a kezdetektől jelen van a magyarországi kereskedelmi rádiós piacon. A tranzakciót hétfőn bejelentették a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak, a Class FM márkanevet megtartják – tette hozzá.

Kérdésre, konkrét összeg említése nélkül annyit közölt: piaci alapú a cégért fizetett összeg, és ennek kalkulálása során figyelembe vették azt is, hogy ősszel lejár a használt frekvencia jogosultsága, és még nem született döntés a hosszabbításról.

Elmondta még, hogy a rádió struktúrájában nem lesznek gyors változások, de tárgyalásban vannak a Sláger Rádiót korábban működtető Emmis Communications nevű amerikai céggel, amelyet stratégiai irányítóként és támogatóként kívánnak bevonni: először felállítanak egy közös diagnózist, és ennek alapján keresik majd a fejlődés irányát.

Az MTI beszámolója szerint a Sláger Rádió Zrt. 85 százalékos tulajdonrészével rendelkező Michael McNut partnerként említette a két évtizede a magyarországi piacon jelen lévő Marquard Mediát is, amely a vevő cégben 15 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik.

Utóbbi kedden azonban pontosított. E szerint a Marquard Media Magyarország valójában nem szerzett semmilyen tulajdonrészt a Class FM-ben. Azt állították, a Sláger Rádióban van Jürg Marquardnak részesedése egy MEM Magyar Electronic Media nevű cégen keresztül, ami nem kötődik semmilyen módon a Marquard Media-hoz, azon kívül, hogy a közös végső tulajdonos miatt kapcsolt vállalkozás.

Slágertől a Classig

A 2009-es frekvenciapályázatokig két országos kereskedelmi rádió működött itthon, a Danubius Rádió és a Sláger Rádió. A frekvenciacsomagjaikra kiírt pályázaton mindkét társaság elindult, de vesztettek, és mindkét nagy multú rádió elhallgatott az országos frekvenciákon 2009 utolsó negyedévében. Mindkét cég bírósághoz fordult, a Sláger ügye a Világbank mellett működő washingtoni székhelyű nemzetközi választott bíróságig jutott, de ott 2014 áprilisában elutasították a keresetet.

©

A Sláger helyén a Neo FM szólalt meg, de nem volt hosszú életű, anyagi problémák miatt 2012 végén megszűnt, frekvenciái a közmédiához kerültek. A Danubiust a Class FM váltotta, ennek tulajdonosát, a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Advenio Zrt.-t adták most el.

A Sláger név egyébként nemrég újra megjelent a budapesti rádiós piacon: a 103,9 MHz-en szóló Juventus Rádió helyén szól november 2-a óta a Sláger FM az egykori, országos Sláger Rádióéhoz hasonló zenei kínálattal. Ennek üzemeltetője a Sláger FM Hálózat Zrt.

©

A két "slágeres" társaságnak valószínűleg nincs köze egymáshoz, nemcsak a nevük különbözik, a székhelyük sem azonos.

A radiosite.hu-n is azt írják: nem az új Sláger FM, hanem a 2009-ben frekvenciajogosultságát elvesztő Sláger Rádió Zrt. vette meg az Adveniót, és egyelőre nem terveznek változásokat a Class FM-en.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Blikk: Trükkel oldják meg a helyben fogyasztás tilalmát egy kaszinóban

Blikk: Trükkel oldják meg a helyben fogyasztás tilalmát egy kaszinóban

A Louis Vuitton mögött álló csoport tulajdonosa vette meg az ikonikus német papucsok gyártóját

A Louis Vuitton mögött álló csoport tulajdonosa vette meg az ikonikus német papucsok gyártóját

Videót készített a Facebook arról, hogy a reklámok jók, de visszafelé sült el a dolog

Videót készített a Facebook arról, hogy a reklámok jók, de visszafelé sült el a dolog